Hlavní obsah

Zima: Už jste zkusili běhat s nesmeky?

Vanda Kadeřábková-BřezinováSport.cz
Aktualizováno

Zimní příroda je nádherná a zasněžené stezky jsou příjemným zpestřením vašich běhů na nejrůznější vzdálenosti. Jenže někdy to zatraceně klouže. Nikdy nevíte, zda se pod sněhem neskrývá led po předchozí oblevě. A zdánlivě hladká cesta rovněž nemusí být bez rizika – před několika dny jsem si nečekaně ustlala na cestě kousek za traktorem, který ji předtím uhrabal radlicí. Naštěstí bez následků.

Foto: Profimedia.cz

Běh na ledovce může být někdy i příjemným zpestřením.

Článek

Prokluzování podrážek na sněhu představuje na jednu stranu změnu – a posilování svalstva nohou i trupu, když případná drobná uklouznutí neplánovaným směrem musíte patřičně vybalancovat. Na sněhu také nebudete tak rychlí, jako jindy. Jenže tu jsou i rizika – prokluz též znamená vyšší zátěž pro lýtka a Achillovy šlachy, což pocítíte zejména tehdy, pokud jste s nimi někdy měli nějaký problém, nebo se o vás nějaký pokouší.

A jestli nemáte dostatečně zpevněný trup a tělesné jádro, může vám takovéto nečekané vyhození z trati - vyhodit i vaše již lehce nahlodané ploténky.

Co jsou to nesmeky

Tomu se lze do určité míry vyhnout, pokud zkusíte nesmeky. Jsou to gumové návleky s hroty, které se nasazují přímo na obuv. Z mnoha druhů se některé na běh hodí, jiné ne. Pro běh jsou vhodné takové, které na botě dobře drží, a mají hroty pod přední částí nohy i pod patou. Hroty jsou z pevného kovu (přesněji z karbidu wolframu), zasazené v odolném plastu, a tak trochu připomínají hřeby na tretrách.

Pokud však právě z tohoto máte hrůzu (též s obavami o přetížení lýtek), při běhu na sněhu je již nepociťujete, váš krok je naopak mnohem jistější. K dostání jsou též sněhové řetězy na obuv, rovněž použitelné pro sportovce i profesionály z řad horské služby. K dostání jsou i náhradní hroty, které bývají obvykle přibalené i ve standardním balení. Nikdy jsem naštěstí měnit nemusela. Na výběr je několik velikostí – ne pro každé číslo bot, ale jako S, M, L, XL použitelné vždy v nějakém rozsahu velikosti vaší obuvi.

Obojí snadno připnete, odepnete a v případě potřeby schováte do kapsy. A kde vás nejlépe podrží? Na všem zasněženém i namrzlém, včetně ledu. Ťap-ťap-ťap-ťap ...zakusovala jsem se tak do úplně ledové cesty, zatímco se protijdoucí v němém úžasu jen chytali nejbližších stromů a sebe navzájem. Nesmeky totiž na první pohled na noze nemusí nezasvěcené okolí vůbec vidět. Pravda, takto to fungovalo hlavně na rovině a do kopce.

Cesta z kopce už byla také hodně klouzavá a opatrná, přece jen však jistější, než bez nich. Nemáte-li pod nohama skutečně jen holý led, podrží vás ve všech směrech i sklonech, nahoru i dolů. Musíte-li však přeběhnout kus po asfaltu nebo cestě bez sněhu, raději je sundejte – hroty by se mohly poškodit.

Co běhání v bahně?

Kde to klouže a zaručeně vás nepodrží, je bahno. Podzimní a jarní čvachtavé cesty s nánosy starého listí se pro ně nehodí. Ale to jste nejspíš zjistili i v krosovkách či tretrách. Jistě lepší než hladká podrážka, ale co je moc, to je moc. Na auto si jistě také nebudete nasazovat sněhové řetězy v blátivém terénu. Nechte si je proto tedy skutečně jen na zimu se všemi podobami sněhu.

Nesmeky prokážou dobrou službu i v zimních závodech. Díky větší stabilitě se nemusíte bát rychlejšího tempa, snad vyjma absolutního ledu, přičemž na rozdíl od soupeřů, kteří jsou na něm úplně bezmocní, máte i přes to ještě vcelku slušnou výhodu. Jejich použití je na zváženou snad jen v situacích, kdy byste je museli někde zouvat a opět navlékat. I když je to záležitostí okamžiku, zdržení na trati to přece jen je. Pak spočítejte (a v tréninku předtím rovněž vyzkoušejte), zda vám zrychlení s nimi pomůže natolik, aby vás nazouvání zase nezpomalilo. Vyplatí se proto i znalost trati a jejího aktuálního stavu.

A má veselá příhoda s nesmeky? Vyběhla jsem si takto jednou v hlubším sněhu, a co čert nechtěl – někde jsem jeden „svlékla", čehož jsem si hned nevšimla. Jenže mé hledání bylo bezvýsledné, ani když jsem se pro něj po pár stovkách metrů vrátila. Naštěstí to nebyla nijak frekventovaná cesta. S jarním táním jsem jej na cestě opět hravě našla.

Vyrazíte ven běhat, i když řádí ledovka?
Ano, vím, jak si poradit.
53,3 %
Jak kdy, hodně záleží na mnoha faktorech.
16,5 %
Ne, neriskuji.
30,2 %
Celkem hlasovalo 364 čtenářů.

Reklama

Související témata: