Hlavní obsah

Běhat až do dna! Běžecká příruční ložnice, co váží kilo

René Kujan, Martin PagáčSport.cz

Pravda, běhá spousta lidí a možná ne všichni zrovna vícedenní akce. Běžet několik dní za sebou? Nevědět, kde přesně složím hlavu? Být vystaven přírodním živlům, slimákům i dravým ptákům? Takových šílenců není většina, ale přibývá nás. A právě pro ty, kteří si dokáží vychutnat radosti svobodného pohybu pomocí dolních končetin až do dna, jsme připravili jednu specialitku ‒ luxusní ložnici, již můžete mít vždy s sebou, protože nezabere moc místa a v podstatě skoro nic neváží.

Ultralehká běžecká ložnice

 
Článek

Ultramaratóny, několikadenní etapové závody, náročný trénink nebo jen nespoutaná běžecká rekognoskace horského terénu. To všechno jsou případy, kdy se vám nedostává luxusních hotelů, a přesto potřebujete věnovat kvalitnímu spánku a regeneraci patřičný čas. Dlouho jsem si s tím lámal hlavu. Většinou jsem běžel se speciálním vozíkem, kam jsem naskládal vše potřebné včetně objemného spacáku, pěnové karimatky, stanu... A vždy jsem se sám sebe ptal, jak to udělám, až poběžím terénem, kterým takový vozík neprojede. Na jedné islandské běžecké výpravě jsem vozíku ulomil jedno kolo. Situace, jíž jsem se tak obával, nastala. A já pak několik dní běžel s ukrutně těžkým batohem na zádech...

Naštěstí tu ale máme něco, čemu se říká pokrok. A jak již šikovní Žaponci dávno před námi odhalili, pokrok spočívá v miniaturizaci a odlehčizaci. Díky nim teď můžu běhat s epesní ložnicí na zádech a ani ji necítit. Má totiž dohromady kilo.

Spací vak je základ

Co se náplně týče, máte v podstatě dvě možnosti: peří nebo umělé vlákno. Po dlouhém přemítání jsem vsadil na peří. Má bezkonkurenční plnivost a tepelněizolační vlastnosti. Sice je trochu problémovější, co se vlhkosti týče, ale na několikadenní výběhy je z mnoha důvodů nejlepší. Kromě již zmiňovaného hraje svou roli také sbalitelnost a váha.

Dlouhý výběr nechal vykrystalizovat spacák Cumulus Lite Line 200. Obsahuje husí peří s plnivostí 850+ cuin. Po sbalení do cestovního obalu (má ještě velký pro účely skladování) se vám vejde do dlaně a jeho váha decentně přes půl kila dává nejlepší poměr hmotnost/izolační schopnosti. 96 % prachového peří je uzavřeno v látce Pertex Quantum, což je pevná, odolná a velice lehká věc, která neprofoukne a má vodoodpudivou úpravu.

546 gramů

Poznámka: Váha všech položek byla měřena na kalibrované domácí mikrováze německé výroby. Námi naměřené hodnoty se malinko rozcházejí s katalogovými údaji, ovšem nikterak dramaticky.

Spací podložkaAby spacák dobře fungoval a vy jste se vyspali opravdu do růžova, je potřeba mít dobrou izolaci mezi tělem a zemí. Samotný spací pytel toto nezařídí. Volba padla na irskou značku Therm-a-Rest osvědčenou nesčetněkrát v polárních oblastech i při horských výstupech. Přes šest centimetrů tloušťky a 34 deka váhy? To beru! Nafukovačka NeoAir XLite je prý nejlepší ve své třídě na světě a vykazuje tepelný koeficient několikanásobně vyšší než nejbližší konkurence. Navíc je vyrobena z vysoce zátěžového nylonu, takže by měla i hodně vydržet. Přes stovku oddělených vnitřních buněk se stará o to, aby vaše teplo zůstalo tam, kde vzniklo, a chlad ze země vás mohl obrazně řečeno nechávat chladnými. A ten komfort jako z pohádky Princezna na hrášku? K nezaplacení.344 gramů

Bivak-sak

Spacák a karimatka by teoreticky mohla stačit, ovšem příroda si ještě pořád dělá, co chce, a tak někdy oceníte i odolnou ochranu proti srážkám. Odpovědí je tady bivakovací pytel, žďárák. Snad nejlepší poměr nepromokavosti/prodyšnosti/hmotnosti a národní hrdosti poskytuje žďárák českého výrobce High Point. Zlaté české ručičky spíchly z japonského materiálu (BlocVent: 20 000 mm vodního sloupce, 25 000 g/m2/24 hod. prodyšnost), německých super-nití Gütermann vak jména Super Light Cover. Kromě toho, že vás ochrání před počasím do poslední kapky (vchod je uzavíratelný zipem se dvěma jezdci pro pohodlnou regulaci dýchacího otvoru), navíc ještě zvýší tepelný komfort celé spací soustavy a ochrání karimatku i spacák před zašpiněním či poškozením.

240 gramů

Podtrženo, sečteno: Luxusní počasí odolná přenosná běžecká ložnice váží přesně 1130 gramů. Teď už opravdu můžeme zůstávat na běžeckých stezkách, dokud nás civilizace kýváním svého neúprosného ukazováčku nezavolá zpět.

Připraveno ve spolupráci s pod7kilo.cz.

Reklama

Související témata:
Ložnice