Hlavní obsah

Hra o trůny má svou sportovní variantu. Podívejte se!

Pelješac

Chorvatsko je Čechy velice oblíbená destinace ‒ a není se čemu divit. Oblíbili si jej i američtí a britští filmaři pracující na velmi úspěšném seriálu Hra o trůny. Poloostrov Pelješac nedávno nabídl už 10. ročník drsného maratónu v impozantních kulisách. Podívejte se, jak se běhá jeden z nejkrásnějších a nejnáročnějších závodů světa!

Maratón v kulisách seriálu Hra o trůnyVideo: Reuters

 
Článek

„Atmosféra, lidi, okolí, organizace, všechno je prostě excelentní," rozplýval se v cíli závodu Antoni Puig Izquierdo ze Španělska a zapřísahal se, že sem se určitě chce vrátit. A poklonu závodu vystřihla i vítězka ženské kategorie Kata Lovasová z Maďarska: „Příroda poloostrova Pelješac je skutečně nádherná, máte velké štěstí, že můžete žít v tak nádherné zemi!"

Závodu v jižním Chorvatsku se účastnili běžkyně a běžci z více než dvaceti zemí světa. Trasa maratonu z velké části kopíruje obranné valy a zdi kolem pobřežního města Ston pocházející ze 14. a 15. století. Opevnění bylo zbudováno především jako ochrana solných pánví, z nichž se získávala mořská sůl již za dob starých Římanů.

Opevnění je považováno za druhé největší na světě, hned po Velké čínské zdi. Právě městečko Ston, jeho obranné valy a pár dalších míst v jižním Chorvatsku si vybrali filmaři také pro dramatické záběry seriálu Game of Thrones. Není divu, že se zdejší maraton řadí mezi ty nejkrásnější a nejnáročnější. O tom ostatně své vypovídají i vítězné časy. Traťový rekord, který svým letošním výkonem přenastavil právě Španěl Izquierdo má hodnotu 3 hodiny, 21 minut a 2 vteřiny, dokládá náročnost závodu. První žena Maďarka Lovasová zdolala trať za 4 hodiny, 46 minut a 50 vteřin.

Jeli byste také na nějaký závod hlavně kvůli kulisám z oblíbeného filmu?
Ano.
31,2 %
Ne.
64,1 %
Nevím.
4,7 %
Celkem hlasovalo 298 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Opevnění