Hlavní obsah

Biatlonové obavy! Jak to bude v místě, kde se Češi cítí jako doma?

Praha

Neobvyklý a zatím vlastně i nejistý je začátek nového ročníku Světového poháru biatlonistů. Na severu to totiž není se sněhem žádná sláva, natožpak pak ve Slovinsku. Právě v tamním středisku Pokljuka má už za necelý měsíc začít nový ročník seriálu, který takřka magicky přitahuje české fanoušky.

Foto: Petr Horník, Právo

Tunel na trati Vysočina Areny - ilustrační snímek.

Článek

„Osobně z toho mám trochu strach, protože na přelomu listopadu a prosince v Pokljuce ještě nebývá moc sněhu a málo mrzne," říká trenér mužů Zdeněk Vítek pro biatlon.cz.

Slovinci mají připravený sněhový depozit, ale zvládnou z jeho zbytků zvláště po žhavém létě připravit i celý čtyřkilometrový okruh pro vytrvalostní závod mužů? „To nevím, nevím...," obává se Vítek.

Biatlonisté pro letošek zrušili tradici. V minulých deseti letech se vždy začínalo ve švédském Östersundu, teď se první etapa SP má jet od 2. 12. mnohem jižněji.

V Pokljuce seriál začínal jedinkrát, a to pradávno - v sezoně 1992/93. Tehdy mělo slovinské středisko premiéru v elitním seriálu. Teď se nejlepší biatlonisté světa setkají v areálu Športni center Triglav už pojednadvacáté. Pokud tedy bude na čem. Sníh a mrazy jsou v nedohlednu.

Pokljuku přitom čeští závodníci mají většinou rádi. Dokonce ji označují za druhý domov. V říjnu ve Slovinsku absolvovali třítýdenní soustředění. „Když si sečtu svoji závodní a trenérskou kariéru, tak jsem v Pokljuce strávil více než rok svého života. Je to oblast, která už má místo v mém srdci... A myslím, že tak to má i řada sportovců," připomíná Vítek.

„Obecně platí, že Pokljuku máme rádi," souhlasí asistent trenéra žen Jiří Holubec.

Tamní pestré podmínky si tam v říjnu užívali nejen Veronika Vítková, Michal Krčmář a spol., ale také junioři a juniorky.

Bude pro české reprezentanty výhodou, že do sezony snad vstoupí ve známém prostředí? „Z pohledu závodů je asi nejdůležitější, že dobře známe tamní střelnici. Ale to je z výhod asi vše. Rozhodující budou stejně podmínky a výkony v daný okamžik," ví Holubec.

Do startu SP si biatlonisté užijí sníh zřejmě jen na severu Evropy, improvizovaně lze trénovat v norském Sjusjoenu. Ve švédském Idre se na konci tohoto měsíce také rozjede druhý seriál - IBU Cup.

SP ještě před Vánoci pokračuje v rakouském Hochfilzenu a pak v Novém Městě. Pro Vysočinu je to rovněž brzy. Sněhový depozit by ale měl vše případně vyřešit.

Reklama

Související témata: