Hlavní obsah

Nezvyklé biatlonové Vánoce! Domov bez stromečku a dárky už na podzim

Nové Město na Moravě

Projížděli po tratích v Novém Městě na Moravě, cestou ke střelnici jim oči občas sklouzly k mohutným a zatím prázdným tribunám. „Je pravda, že mě ten pohled trochu děsí,“ pousmála se nejmladší z kvarteta český biatlonistek, jednadvacetiletá Markéta Davidová.

Čeští biatlonisté se těší na závody v Novém MěstěVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Hned jsem si vybavil tu neuvěřitelnou atmosféru,“ přiznával i nový kouč českých žen Egil Gjelland, jenž novoměstský kotel zažil ještě u norské reprezentace.

V areálu Vysočina arény budou nejlepší světoví biatlonisté až do Vánoc, vždyť závody s hromadným startem se jedou nezvykle 23. prosince. Shánění dárků na poslední chvíli tak musí ustoupit, zejména zahraniční závodníci a trenéři budou svádět pomyslný souboj s Ježíškem či Santa Clausem, kdo domů dorazí dříve. I Češi ale budou mít program nabitý.

Dárky s předstihem

„Doufám, že to stihnu všechno. Vánoce u táty slavím už třiadvacátého,“ hlásí Davidová, byť by jí nedělní komplikace v podobě účasti v závodě pro třicítku nejlepších rozhodně nevadila.

„Dárky už jsem naštěstí vyřešila na podzim,“ přiznává. Bronzová medailistka z letošní olympiády Veronika Vítková doma se svým partnerem biatlonovým koučem Markem Lejskem vánoční výzdobu se stromečkem nechystá. „Ani bychom si to neužili,“ říká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Šlesingr během prvního tréninku v Novém Městě na Moravě.

Vlastimil Vacek

„V neděli přijedeme pozdě večer, na Štědrý den se přesouváme k rodině, pak máme sraz s kamarády a 27. odjíždíme na přípravu do Obertilliachu, takže to bude hektické. Doma nebudeme až do 7. ledna, tak by bylo zbytečné něco chystat,“ líčí Vítková, kterou ještě spolu s Michalem Krčmářem čeká 29. prosince tradiční exhibice v německém Gelsenkirchenu.

Moravec vydělal

V mužském týmu jsou i dva tatínkové od rodin, kterým se vánoční čas zkrátí. Michal Šlesingr, jenž ale čtvrteční trénink kvůli bolestem zad nedokončil, a Ondřej Moravec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Moravec během prvního tréninku v rámci Světového poháru v Novém Městě na Moravě.

Vlastimil Vacek

„Beru to tak, že bydlím nejblíž ze všech, tak jsem na tom vydělal,“ usmívá se Moravec, který žije ve zhruba hodinu a čtvrt vzdáleném Letohradě s manželkou Veronikou, brzy tříletou dcerou Rozálií a půlročním synem Ondřejem.

„Stromeček už máme ozdobený od neděle. Róza se na Vánoce strašně těší, je nadšená, když může pomáhat u cukroví. Čím dřív se začalo, tím lépe pro ni,“ hlásil Moravec.

Reklama

Související témata: