Hlavní obsah

Koukalová se chystá na Sportovce roku. Představila nečekaný doprovod

Před rokem stála v pražském hotelu Hilton na pódiu, na hlavě křišťálovou korunu pro královnu tuzemského sportu. Někdejší biatlonová hvězda Gabriela Koukalová se i letos zúčastní vyhlášení tradiční ankety Sportovec roku, které se uskuteční v pátek 21. prosince. Na slavnostním galavečeru bude mít ovšem nečekaný doprovod, jak prozradila na svém facebookovém profilu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gabriela Koukalová s trofejí pro vítěze ankety Sportovec roku 2017.

Článek

„Před nějakou dobou jsem v médiích zaregistrovala příběh šestnáctiletého kluka, který trpí od narození oboustrannou hluchotou. Ve dvou letech mu byl voperován kochleární implantát, díky němuž slyší alespoň na jedno ucho. V pěti letech vzal poprvé do ruky tenisovou raketu a začal psát obdivuhodný příběh," přiblížila dvojnásobná stříbrná medailistka ze ZOH 2014 v Soči.

O koho se jedná?

Jmenuje se Jaroslav Šmédek. V roce 2017 se v 15 letech na letní deaflympiádě v Turecku postaral o senzaci, když ve dvouhře získal zlatou medaili. Následně se stal nejlepším českým handicapovaným sportovcem. Nyní je mu 16 a sbírá úspěchy i mezi slyšícími. V dorosteneckém žebříčku do 18 let patří k české špičce a ve světovém žebříčku je na 574. místě. Sní o grandslamech jako všichni zdraví tenisté.

„Jardu jsem oslovila, setkala se s ním a u skleničky domácí limonády ho pozvala na vyhlášení Sportovce roku, které strávíme společně. Jsem ráda, že mé pozvání přijal. Chci, aby zažil svět výjimečných a úspěšných sportovců. I on už takový je. Chci, aby nabral sílu na cestu za svým sportovním snem, aby všichni znali jeho inspirativní příběh," pokračuje mistryně světa ve sprintu z loňského roku v Hochfilzenu.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Takhle si ji fanoušci pamatují. Biatlonistka Gabriela Koukalová během střelby.

Český biatlon, Petr Slavík

„Takoví lidé by nám měli být všem příkladem pro svoji bojovnost, touhu dokázat něco výjimečného, jít za svým cílem a plnit si své sny, přesto, že jim osud nepřál. Takoví lidé potřebují občas podat pomocnou ruku, i když právě oni si o to nikdy neřeknou," dodává celková vítězka Světového poháru ze sezony 2015/2016.

Devětadvacetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou před rokem získala na MS zlato, stříbro i bronz, celkem vyhrála v sezoně pět závodů Světového poháru, což jí dopomohlo k zisku malých křišťálových glóbů ve sprintu a v závodech s hromadným startem. V anketě Sportovec roku 2017 odsunula na druhé místo oštěpařku Barboru Špotákovou, třetí skončila tenistka Karolína Plíšková.

Gabriela Koukalová se vrací k tréninku. Facebook Gabriely Koukalové

Další sezonu však už neabsolvovala, nejprve kvůli zdravotním problémům, které ji nepustily ani na olympiádu v Pchjongčchangu, a místo termínu očekávaného návratu na tratě ohlásila přerušení kariéry. Její autobiografie Jiná Gabriela Koukalová, v níž popsala svoje zdravotní potíže i vztahy v biatlonové reprezentaci, vyvolala značný poprask.

Slavnostní galavečer, během něhož budou vyhlášeny výsledky jubilejního 60. ročníku tradiční ankety Sportovec roku České republiky, se uskuteční v pátek 21. prosince v pražském hotelu Hilton. Nová královna českého sportu bude korunována v přímém přenosu České televize, který začne na ČT 1 ve 21.45. V anketě, kterou Klub sportovních novinářů pořádá již od roku 1959, bude samozřejmě oceněno o devět dalších nejúspěšnějších sportovců pomalu končícího roku, stejně jako tři nejlepší kolektivy. Do Síně slávy pak bude uvedena další legenda českého sportu.

V dubnu pro Sport.cz řekla, že vynechá i příští sezonu. Ani po bezmála dvou letech bez závodění zatím neoznámila úmysl vrátit se, nicméně se pustila do intenzivního tréninku (viz video). „Ale nebojte se, rozhodně nestartuji přípravu na olympiádu! Ráda bych se jen ujistila, že jsem pořád mladá holka, a ne šrot," vysvětlila na Facebooku.

Reklama