Hlavní obsah

Potvrzeno. Ruský biatlonista Šipulin se vydává na politickou dráhu

Moskva/Praha

Jak řekl, tak učinil. Hvězdný ruský biatlonista Anton Šipulin se po ukončení sportovní kariéry vydává na politickou dráhu. Podle serveru Sport-express podal olympijský vítěz ze Soči 2014 a mistr světa ve čtvrtek oficiální kandidaturu v primárkách za vládní stranu Jednotné Rusko. Pokud uspěje, bude se moci ucházet o post v dolní komoře ruského parlamentu ve volbách, které se uskuteční v roce 2021.

Foto: Profimedia.cz

Anton Šipulin při svém posledním vystoupení na biatlonové exhibici loni v Gelsenkirchenu.

Článek

Šipulin, mladší bratr trojnásobné olympijské vítězky Anastasie Kuzminové, která nyní reprezentuje Slovensko, na mistrovství světa vybojoval celkem sedm medailí, na olympiádách získal s ruskými štafetami zlato a bronz. Ve 44 individuálních závodech Světového poháru skončil na stupních vítězů, spolu se štafetami nasbíral 22 vítězství.

Pětkrát v řadě byl Šipulin vyhlášen nejlepším ruským biatlonistou a kariéru ukončil loni v 31 letech. Poslední závod absolvoval v prosinci na tradiční exhibici smíšených štafet v Gelsenkirchenu, kde se svojí krajankou Jekatěrinou Jurlovovou-Perchtovou obsadili osmé místo.

Na vrcholu loňské sezony při ZOH v Pchjongčchangu však chyběl, představitelé MOV ho tam nepustili vzhledem k neobjasněnému dopingovému pozadí účasti ruských sportovců v Soči. Později se jeho jméno objevilo rovněž v souvislosti s dopingovým vyšetřováním rakouské policie. "Nikdy jsem neporušil pravidla. Vždy jsem absolvoval s čistým svědomím všechny dopingové testy," reagoval tehdy.

Uspěje i na politické dráze?

Obě tyto záležitosti nesl Šipulin velmi těžce a připustil, že olympijská absence i současná atmosféra v biatlonu patřily k hlavním příčinám jeho odchodu ze scény. A naznačil, že jeho příští kroky budou zřejmě směřovat k politické dráze.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

В эфир @1tv через минуту.... 📽🎬📺

Příspěvek sdílený Anton Shipulin (@anton_shipulin),Bře 16, 2019 v 8:14 PDT

„Rád bych svou pozornost a úsilí věnoval především iniciativám k rozvoji sportu v zemi. To se také očekává od bývalého vrcholového sportovce, který je zvolen do Státní dumy," citoval jej letos lednu web biatlonmag.

V dolní komoře ruského parlamentu by se tak Šipulin mohl připojit k dalším sportovním osobnostem. Ve Státní dumě již působí například fotbalová ikona Valerij Gazzajev či hokejové legendy Vladislav Treťjak a Vjačeslav Fetisov.

Reklama