Hlavní obsah

Konec! Koukalová definitivně uzavřela biatlonovou kariéru

Aktualizováno

Rozhodnutí padlo, další medaile, úspěchy, adrenalin a radost fanouškům Gabriela Koukalová nenabídne. Měsíce čekání a nadějí skončily, její verdikt je tu. Olympijská medailistka a mistryně světa se nevrátí k biatlonu, už nenavlékne reprezentační kombinézu. "Dnešní krok pro mě není jednoduchý, ale já jsem se rozhodla svoji sportovní kariéru definitivně ukončit. Jsem přesvědčená o tom, že je načase vydat se na další životní etapu, na kterou já už se hrozně těším," vyslala Koukalová zprávu do světa.

Gabriela Koukalová o ukončení sportovní kariéryVideo: SportClient

 
Článek

"Biatlon byl nedílnou součástí mého života a já si budu chtít navždy zapamatovat ty hezké chvíle. Chci určitě poděkovat svým rodičům za obrovskou podporu a za mnohé jejich obětování od dětství až dodnes. Samozřejmě také mému manželovi Petrovi, který mi byl vždycky oporou nejen ve chvílích, kdy jsem vyhrávala tituly, ale především ve chvílích, kdy mi bylo nejhůře," řekla také.

Devětadvacetiletá Koukalová zažila úspěšnou kariéru. Vyhrála Světový pohár v sezoně 2015/16, získala dvě stříbrné olympijské medaile a je dvojnásobnou mistryní světa. V roce 2017 ji přibrzdily problémy s lýtky, vynechala olympiádu v Pchjongčchangu v roce 2018, od té doby se do stopy a na střelnici nevrátila.

Koukalová děkuje
Velký dík také patří lidem, kteří byli na mé cestě k vrcholu a kteří ve mě věřili. Všem lidem z klubů lyžařů a biatlonového svazu, kteří mě jakkoliv posouvali dál, formovali můj charakter a osobnost, bez ohledu na to, jaké jsme měli vztahy. Ten výčet lidí je opravdu strašně široký a patří do něj trenéři, servisní a realizační tým, manažeři, čeští i zahraniční kolegové závodníci, sponzoři a další. Všem, bez kterých bych nejspíš nikdy nedosáhla takových výsledků a bez kterých bych nikdy nezažila takový život. V neposlední řadě děkuji vám, fanouškům. Vy jste mě nabíjeli neskutečnou energií. Teď vám za to děkuji a nezbývá mi než popřát vám hezký a spokojený život.

Místo tréninku vydala knihu, kde popsala život u biatlonu. Ta vyvolala mezi veřejností velké vášně. V ní popisuje mimo jiného i atmosféru v reprezentačním týmu, své vleklé problémy s poruchou příjmu potravy, také v ní mluví o vztahu s manželem Petrem Koukalem.

„Pustila jsem se do intenzivního tréninku a uvidím za pár měsíců," prohlásila dvojnásobná medailistka ze zimních olympijských her v Soči na Vánoce 2018. Naděje na návrat žila.

O pár měsíců později řekla: "Ptá se mě čím dál víc lidí, ale je to stále padesát na padesát. Pořád si říkám, jestli není škoda ten talent vzít a zahodit." Naděje na návrat stále žila. Takto přemýšlela na začátku dubna. Poté prohlásila, že se rozhodne na konci května.

Stalo se. Naděje na návrat Koukalová utnula.

"Nucené vyskočení z biatlonového kolotoče mi přineslo ještě jednu zásadní věc. Umožnilo mi podívat se na život z jiného úhlu pohledu. Uvědomila jsem si, kde jsou ty skutečné hodnoty, které mají pro můj život smysl a které ne. Najednou jsem pociťovala radost a štěstí, nepotřebovala jsem vyhrávat závody."

Odcházení GK
19. 3. 2017
V posledním závodě sezony na norském Holmenkollenu skončila druhá, stejně jako v celkovém hodnocení SP. Malé glóby získala za sprint a závody s hromadným startem. Uvedla, že si kariéru možná prodlouží i po olympiádě, aby se představila také v prosinci 2018 v Novém Městě na Moravě.
3. 5. 2017
Potřetí v kariéře se stala českou Biatlonistkou roku. „Tuším, že olympiáda v Koreji by pro mě mohla být vrcholem kariéry,“ uvedla.
10. 9. 2017
Šéftrenér Ondřej Rybář přiznal, že Koukalová kvůli zdravotním potížím nemůže trénovat. „Má svalové potíže a úplně se nedaří přijít na mechanismus, který to spouští,“ řekl Právu.
26. 10. 2017
Koukalová řekla Radiožurnálu, že nestihne začátek sezony, ale její účast na olympijských hrách v Pchjongčchangu není ohrožena.
7. 11. 2017
Vyrazila za reprezentací na soustředění do finské Imatry, ale její trénink byl stále limitován zdravotními obtížemi.
7. 12. 2017
Po dohodě s týmem se odpojila od reprezentace a vydala se trénovat individuálně do rakouského Obertilliachu.
22. 12. 2017
Vyhrála anketu Sportovec roku. Na otázky o svém stavu neodpovídala, moderátor tiskové konference Michal Dusík jen přečetl informaci, že Koukalová vydá v lednu prohlášení o své účasti na ZOH.
12. 1. 2018
Předseda biatlonového svazu Jiří Hamza ohlásil, že Koukalová po domluvě vynechá hry v Pchjongčchangu i zbytek sezony. „Doufám, že není všem dnům konec,“ uvedla pak Koukalová na sociálních sítích.
21. 3. 2018
Po delší době promluvila, rozhovor dala časopisu Glanc. Hovořila o tom, že by ráda založila rodinu, ale zároveň věří, že ještě neřekla v biatlonu poslední slovo.
7. 4. 2018
V rozhovoru pro Sport.cz Koukalová oznámila, že nebude závodit ani v následující sezoně. „V tuhle chvíli si absolutně neumím představit, že bych se ještě někdy vrátila, ale zároveň to nechci vůbec uzavírat,“ prohlásila.
11. 4. 2018
Vydala kontroverzní autobiografii Jiná. V knize mj. uvedla, že bojovala s anorexií, které se zbavila až před svou životní sezonou 2015/2016. Výrazný podíl na tom podle ní měl trenér z juniorské reprezentace, Koukalová pak často zvracela či jedla odličovací tampony namočené ve vodě. Později se omlouvala norské legendě Björndalenovi, když chybně v knize uvedla, že nepodepsal petici za přísnější tresty za doping.
5. 4. 2019
Po několika zprávách na sociálních sítích o svém tréninku obsáhleji promluvila pro Právo a Sport.cz. „Říkám si, že jsem ten talent nedostala shůry pro nic za nic, tak jestli není škoda házet flintu do žita,“ uvedla. Nevyloučila, že by se mohla vrátit i ve slovenském týmu, s tím, že verdikt o svém pokračování oznámí do konce května na tiskové konferenci.
28. 5. 2019
Její agentura rozeslala do médii prohlášení, že Koukalová se rozhodla biatlonovou kariéru definitivně ukončit.
Je podle vás rozhodnutí Gabriely Koukalové správné?
Ano
80,9 %
Ne
7,2 %
Nedokážu posoudit
11,9 %
Celkem hlasovalo 7161 čtenářů.

Reklama