Hlavní obsah

Česká biatlonistka nejkrásnější! Ale na Koukalovou zapomeňte. A co ještě ukázal průzkum?

Praha

Zaujala nejvíc. Česká biatlonistka se stala nepsanou královnou krásy v rámci průzkumu, do kterého se pustili v Británii. Ne, nejde o Gabrielu Koukalovou, jak by si mnozí mohli myslet, ale na pomyslný trůn usedla Eva Puskarčíková a s ní mezi muži Američan Lowell Bailey. Nešlo však jen o krásu, jak píší britská média.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Eva Puskarčíková na archivním snímku.

Článek

Výzkumníci z univerzit v Exeteru a Bristolu neobjevili Ameriku, spíše se jen potvrdily známé skutečnosti ohledně souvislostí mezi atraktivitou a sportovní výkonností. U mužů a žen je to vnímáno podle očekávání jinak.

„Předchozí studie zjistily, že rychlejší cyklisté z Tour de France a nejlepší quaterbeci z NFL jsou jednoznačně přitažlivější, ale ženské sporty byly ignorovány," říká vedoucí vědecký pracovník a expert na chování živých tvorů Tim Fawcett z University of Exeter.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Eva Puskarčíková během štafetového závodu žen na MS v Östersundu.

Proto odborníci z ostrovů sáhli k pro ně možná méně známému sportu, ale o to více si mohli ponechat odstup při zjišťování faktů. „Co platí pro muže, neplatí pro ženy," připomínají.

Výzkumníci požádali účastníky, aby hodnotili fotografie celkem 156 biatlonistů, účastníků minulého ročníku Světového poháru.

Zjistili podle očekávání, že mužští biatlonisté s lepšími kariérními výsledky byli ženami vnímáni i jako za fyzicky přitažlivější. Stejná asociace se však nevztahuje na to, jak muži berou na vědomí ženy ve sportu.

Výsledky podle vědců zapadají do teorie, že ženy preferují úspěšné a zdatné muže, protože jejich vytrvalost a schopnosti je od pradávných dob činily lepšími lovci a strůjci rodinných jistot. Prakticky žádné spojení však nebylo nalezeno mezi sportovní zdatností a fyzickou půvabem ve chvíli, kdy byli muži požádáni o hodnocení vzhledu žen-sportovkyň.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biatlonová reprezentace (zleva): Markéta Davidová, Michal Šlesingr, Eva Puskarčíková, Tomáš Krupčík, Veronika Vítková a Michal Krčmář na archivním snímku před odletem na MS do švédského Östersundu.

Jde údajně o první studii, která ukazuje rozdíl mezi tím, jak jsou muži a ženy vnímáni na základě úrovně úspěchu ve vybraném sportu.

"Tento rozdíl v pohlaví je dán evolučními teoriemi, založenými na myšlence, že v populacích předků to byli muži, kteří většinou obstarávali to hlavní, tedy lov," říká Fawcett.

Výzkum s triumfem Puskarčíkové, která se před nedávnem vdala za bývalého závodníka  Lukáše Kristejna, neunikl pozornosti webu biatlon.cz. "Jen škoda, že se u nás první nezeptali, bychom jim řekli rovnou, že české biatlonistky jsou nejkrásnější," komentoval facebookový profil webu prvenství Češky.

Reklama