Hlavní obsah

Biatlonista Štvrtecký se vytáhl! Je juniorským vicemistrem světa ve sprintu

Lenzerheide/Praha

Jednadvacetiletý biatlonista Jakub Štvrtecký je juniorským vicemistrem světa ve sprintu na 10 kilometrů. V Lenzerheide nestačil pouze na obhájce zlata Vebjörna Söruma z Norska, který vyhrál o 25 sekund, přestože běžel jedno trestné kolo. Český reprezentant střílel bezchybně.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Jakub Štvrtecký při sprintu na SP v Ruhpoldingu.

Článek

Štvrtecký zúročil zkušenosti z této sezony Světového poháru dospělých a po juniorském MS se připojí k reprezentaci chystající se na světový šampionát dospělých v Anterselvě. Ještě v neděli v Lenzerheide ale bude člen letohradského klubu pocházející z Velkých Karlovic útočit na další medaili ve stíhacím závodu.

"Chtěl jsem se tady v Lenzerheide rozloučit s juniorskou kategorií co nejlépe. A tahle medaile je důkazem, že se to povedlo. Pravdou je, že to bylo tak trochu za dvě vteřiny dvanáct. Je to o to krásnější, že se vlastně jedná o moji vůbec první velkou medaili," řekl svazovému webu Štvrtecký.

Do stíhacího závodu postoupilo kompletní české kvarteto a navíc všichni skončili do 21. místa. Mikuláš Karlík doběhl desátý, Vítězslav Hornig osmnáctý a 21. příčku obsadil Tomáš Mikyska. Sörum bude i ve stíhačce obhajovat zlato z loňského šampionátu v Osrblie.

Česká výprava v Lenzerheide se dnes zásluhou Štvrteckého dočkala třetí medaile a opět stříbrné. Druhý byl dorostenec Ondřej Mánek v pátečním sprintu i ve štafetě spolu s Josefem Kabrdou a Jonášem Marečkem.

Ve sprintu juniorek skončila z Češek nejvýše Tereza Vinklárková na šestém místě. Se dvěma trestnými koly ztratila minutu a sedm sekund na vítěznou Rusku Anastasii Ševčenkovou. "Tři závody a třikrát jsem byla tady na širším pódiu. Vůbec tomu nemohu uvěřit, ale jsem moc a moc spokojená," připomněla Vinklárková páté příčky z individuálního závodu i štafety.

Reklama