Hlavní obsah

Zimy i sněhu je málo. Francouzská biatlonistka kvůli tomu končí kariéru

Praha

Biatlon hlásí další ztrátu. Po fenomenálním Martinu Fourcadeovi odchází do sportovního důchodu také jeho kolegyně. Célia Aymonierová se k tomuto kroku rozhodla i z důvodu změny přírodních podmínek. „Zimy je čím dál méně a sněhu nedostatek. Takže si pokládám otázku, jaké potěšení mi přináší lyžování na uměle zasněžených tratích,“ přiznala biatlonistka, která se prosadila i jako běžkyně na lyžích.

Foto: Profimedia.cz

Célia Aymonierová.

Článek

Martin Fourcade, Michal Šlesingr, Kaisa Mäkäräinenová a teď řady odcházejících biatlonistů rozšířila i Célia Aymonierová. Osmadvacetiletá biatlonistka se k tomuto kroku rozhodla z poněkud jiných důvodů než její kolegové. Francouzku trápí, že zimy už nejsou jako dřív a sněhu je čím dál méně.

„Sport je mou vášní. Měla jsem možnost lyžovat na krásných místech v mnoha koutech světa. Teď ale musím čelit faktům, že krajina a množství sněhu se od mých začátků hodně změnily. Co mě znepokojuje je, že situace je všude stejná, zimy je méně a sníh je čím dál tím vzácnější. Jsem daleko od svého ideálu přírody,“ vysvětlovala Aymonierová na sociálních sítích.

Lyžování ji proto už tolik netěší. „Musím si tedy položit otázku, jaké potěšení mi přináší lyžování na uměle zasněžených tratích při teplotách nad nulou,“ přiznala s tím, že ji sport hodně naučil, ale teď je čas tuto loď opustit. „Poznala jsem, kým jsem, jakým směrem chci jít a co chci dělat. Všechny překážky a pády mě posílily. Teď chci ale objevovat další obzory. Chci poděkovat všem, kteří mě v tomto dobrodružství podporovali. Bylo mi potěšením s vámi sdílet všechny tyto okamžiky,“ dodala biatlonistka.

Aymonierová se však k biatlonu dostala až později. Začínala totiž jako běžkyně na lyžích. V této disciplíně vybojovala stříbro na světovém šampionátu do třiadvaceti let. Po olympijských hrách v Soči 2014 přešla k biatlonu. V něm je jejím nejlepším individuálním výsledkem čtvrté místo z loňského sprintu v Oslu. Bronzovou medaili získala spolu se svými kolegyněmi před třemi lety na mistrovství světa ve štafetě.

Reklama