Hlavní obsah

Mrazivá zpráva pro biatlonové sestry: Stop. Dál nejedete!

Na start nové sezony ve Finsku můžou zapomenout. Slovenské sestry Paulína a Ivona Fialkovy zůstaly trčet ve Švédsku, kde byly na soustředění v Idre a kde jim pozitivně na koronavirus otestovali jednoho z členů týmu.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Zleva Slovenka Paulína Fialková, Finka Kaisa Mäkäräinenová a Italka Dorothea Wiererová na archivním snímku po stíhačce v Hochfilzenu.

Článek

Nejlepší slovenské závodnice nestihnou první víkend Světového poháru, ale ani ten druhý. Sestry se dozvěděly zprávu ve Švédsku, odkud se měly přesunout do Finska. Spolu s celým realizačním týmem musely nastoupit do izolace ve Stockholmu. Zprávu potvrdil prezident Slovenského svazu biatlonu Peter Vozár.

Původně se mluvilo jen o vynechání prvního kola v Kontiolahti, ale nakonec neabsolvují ani pokračování příští týden.

"Po prostudování švédských nařízení vyšlo najevo, že sedmička členů reprezentace musí zůstat v přísné stockholmské izolaci minimálně sedm dní od pozitivního testování, což v praxi znamená, že se nemohou dát ani přetestovat. Další testování budou moci absolvovat až v úterý 1. prosince a výsledky se tak dozvědí ve středu. Z toho vyplývá, že se za žádných okolností nebudou moci zúčastnit čtvrtečních rychlostních závodů v Kontiolahti, protože by nestihli ještě další vstupní testování do bubliny závodů ve Finsku," uvádí portál slovenskybiatlon.sk.

Dalších slovenských biatlonistů, kteří v Idre nebyli, se nepříjemnost netýká, mohou startovat.

Sobotní start nového ročníku Světového poháru ovšem zřejmě poznamená několik dalších pozitivních případů přímo ve finském středisku.

Mezinárodní biatlonová unie (IBU) oznámila, že pozitivní výsledky se objevily ve výpravách Ruska, Lotyšska, Moldavska, Rumunska, Francie, Itálie a Polska. Z Rusů má jít i o závodníky Antona Babikova a Jevgenije Garaničeva.

Reklama

Související témata: