Hlavní obsah

Česká štafeta biatlonistů na MS vyrovnala nejhorší výsledek v historii

Pokljuka/Praha
Aktualizováno

Biatlonisté zůstali v poli poražených. V mužských štafetách jen zopakovali loňské třinácté místo, což je pro Česko nejhorší umístění v historii MS. Ve slovinské Pokljuce se nepovedl zejména třetí úsek v podání Jakuba Štvrteckého, který si po střelbě vstoje neodpustil trestné kolo. Podobné zaváhání stálo medaili i obhájce titulu Francouze, ke zlatu suverénně došli Norové.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Michal Krčmář při štafetě v Pokljuce.

Článek
Fotogalerie

Štafetu rozbíhající Mikuláš Karlík bohužel zlomil v tlačenici při prvním stoupání v hůlku, což znamenalo výrazný propad pořadím, protože ji měnil nadvakrát. Naštěstí úvodní položku vleže odstřílel čistě na pět ran, čímž si přece jen polepšil. Vstoje sice dvakrát dobíjel, ale ke konci i hodně dobře běžel, takže předával třináctý se ztrátou padesáti vteřin. „Přes všechny potíže na trati i ty dvě nepřesné rány ze stojáku jsem se snažil ze všech sil to přivézt klukům tak, aby ještě bylo o co jet," říkal 21letý český reprezentant.

Lägreid na prvním úseku vyjel Norům dvacetivteřinový náskok na Francouze, které pak Tarjei Boe ještě navyšoval. Zvláště když Fillon-Maillet musel po stojce na trestné kolo, takže jako hlavní pronásledovatel lídra zůstal Ital Hofer. Ve velkých problémech se záhy ocitlo Německo, když Lesser na konci prvního úseku téměř zkolaboval a předal až dvacátý.

Ondřej Moravec zůstal běžecky na průměru, měl až 14. čas svého úseku a k tomu přidal problém na ležce. „Zase mi nevyšlo přebíjení. Navíc jsem tam zbrkle sáhl na spoušť, takže rána letěla úplně někam mimo stav. Spokojenost tak jen padesátiprocentní," řekl druhý člen české štafety, jenž při svém posledním vystoupení na MS v kariéře alespoň bezproblémovou stojkou pomohl udržet umístění.

Štvrtecký musel na trestné kolo

Jakub Štvrtecký vybíhal do třetího úseku s odstupem minuty a půl na vedoucí Norsko a ještě to vypadalo na reálný český boj o osmičku. Přepálil ale běžecké tempo, potom se hodně zdržel při obou střeleckých položkách. Vstoje i tak musel na jedno trestné kolo a česká ztráta z patnácté příčky narostla na čtyři minuty.

„Štafeta se nám prostě nepovedla. Od té chvíle, co Karlos na začátku přišel o hůlku, tak mně přišlo, že celou dobu jen dobíháme ujíždějící autobus a na třetím úseku nám definitivně ujel. Tam přišly fatální chyba Štvrtka, jenž nechal spoustu času na střelnici odkládáním ran a stejně pak šel kroužit, čímž celé to počínání ztratilo smysl. Pak už o bylo o ničem," říkal naštvaně trenér Ondřej Rybář.

Základ norskému zlatu položil Johannes Thingnes Boe už, čímž usnadnil pozici pro finišmana Christiansena, pro nějž byla štafeta premiérou na letošním MS. Úžasný Samuelsson na posledním úseku vytáhl Švédy ke stříbru a bronz připadl Rusům, kteří ale po dopingových aférách nesmí na šampionátu závodit pod vlastní identitou i vlajkou. Mají tak označení RBU, jako výběr Ruské biatlonové unie).

Pro českého finišmana Michala Krčmáře nastala prakticky neřešitelná situace. „Bimbo udělal maximum, vylepšil naše postavení ještě o dvě místa, ale víc už s tím provést nemohl. Ke konci už dostal pokyn ať šetří síly na nedělní masák," uznal Rybář.

Mistrovství světa biatlonistů v Pokljuce - štafeta mužů na 4x7,5 km
1. Norsko (Lägreid, J. Boe, T. Boe, Christiansen) 1:12:27,4 (0+8)
2. Švédsko (Femling, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) +33,1 (0+7)
3. RBU (Chalili, Jelisejev, Loginov, Latypov) +50,9 (0+5)
4. Francie (Guigonnat, Fillon Maillet, Desthieux, Jacquelin) +1:02,1 (1+11)
5. Ukrajina (Cymbal, Pidručnyj, Pryma, Dudčenko) +1:12,7 (0+4)
6. Itálie (Bionaz, Hofer, Giacomel, Windisch) +1:35,5 (2+14)
7. Německo (Lesser, Rees, Peiffer, Doll) +1:43,2 (0+4)
8. Slovinsko (Dovžan, Fak, Tršan, Cisar) +1:44,3 (0+8)
9. Bělorusko (Nikita Lobastov, Smolskij, Varabej, Lazovskij) +2:25,4 (0+9)
10. Rakousko (Komatz, Eder, Leitner, Eberhard) +2:31,1 (0+8)
... 13. Česko (Karlík, Moravec, Štvrtecký, Krčmář) +4:26,1 (1+9)

Reklama

Související témata: