Hlavní obsah

Obě Češky si odstřelily desítku poslední položkou. Eckhoffová ovládla i stíhačku

Aktualizováno

Poprvé v sezoně se mohly dvě české biatlonistky vejít do elitní desítky ve Světovém poháru. Při stíhačce v Novém Městě na Moravě se do ní ještě před závěrečnou střelbou vecpaly Lucie Charvátová i Markéta Davidová, jenže na poslední položce vstoje obě shodně třikrát chybovaly. V cíli to bylo pro Charvátovou 15. místo a nepatrné zlepšení oproti startovnímu pořadí, naopak Davidová si z dvanácté pozice po sprintu o pět míst nakonec pohoršila. Další vítězství přidala Norka Tiril Eckhoffová a upevnila své vedení v celkové klasifikaci.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Davidová své šance pohřbila na poslední položce

Článek

Náskok Eckhoffové v čele narostl na více než půl minuty již po obou ležkách, protože její pronásledovatelky chybovaly. Naopak počínání vedoucí Norky si vzala při první položce za vzor Davidová, která všech pět ran poslala do terče a posunula se na šesté místo.

Druhou zastávku měla česká jednička s jednou chybou, trestné kolo pak opouštěla sedmá s odstupem jen pětadvaceti vteřin na Röiselandovou s Preussovou, které na trati bojovaly o druhé místo. Lucie Charvátová patřila od začátku běžecky zase mezi nejlepší, jenže hned po úvodní položce si musela přidat 300 metrů navíc a střelnici opouštěla až pětadvacátá.

Další ležka byla ale v podání Charvátové excelentní a když dala čistě i třetí položku, dostala se už do elitní desítky hned za Davidovou, která se po smolném kalibru vracela z trestného kola. Sen Jessiky Jislové i Evy Puskarčíkové o zisku bodů prakticky zničila tři trestná kola hned po první zastávce na střelnici, k tomu byly i pomalé na lyžích.

O desátém prvenství Eckhoffové v sezoně nebylo pochyb, i když po stojkách třikrát kroužila. Ke stříbru se prostřílela z desátého místa na startu Němka Herrmannová, o bronz finišovala skupinka čtyř závodnic, z nichž běžecky nejlépe zvládla závěr stíhačky Röiselandová.

Větrné poryvy na střelnici nakonec zlomily i český tandem. Charvátová mívá při závěrečné stojce problémy, ale snažila se to pak ještě dohnat během. Ale mít o jedno trestné kolo méně, skončila by desátá. Přesto si vylepšila sezonní maximum.

Davidová pro své tři chyby na stojce vysvětlení neměla, na posledním kilometru ji chybělo i víc energie. Přesto udržela deváté místo ve Světovém poháru a v soutěži o modré číslo pro nejlepší závodnici SP do 25 let už dýchá na záda Bělorusce Alimbekovové.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Tiril Eckhoffová z Norska.

Světový pohár bíatlonistek v Novém Městě na Moravě - stíhací závod žen na 10 km
1. Eckhoffová (Norsko) 27:28,0 (3)
2. Herrmannová (Německo) +24,0 (1)
3. Röiselandová (Norsko) +29,9 (3)
4. Perssonová (Švédsko) +30,9 (1)
5. Preussová (Německo) +35,8 (2)
6. Džimová (Ukrajina) +39,8 (2)
7. Solaová (Bělorusko) +1:05,8 (4)
8. Bescondová (Francie) +1:21,7 (1)
-------
15. Charvátová (ČR) +1:53,5 (5)
17. Davidová (ČR) +2:01,6 (5)
51. Jislová (ČR) +4:36,0 (5)
57. Puskarčíková (ČR) +5:36,2 (7)
Stav Světového poháru
1. Eckhoffová (Norsko) 923
2. Röiselandová (Norsko) 843
3. H. Öbergová (Švédsko) 798
4. Preussová (Německo) 712
5. Wiererová (Itálie) 686
6. Hauserová (Rakousko) 682
7. Chevalierová-Bouchetová (Francie) 588
8. Alimbekovová (Bělorusko) 561
9. Davidová (ČR) 554
-----
52. Charvátová (ČR) 87
62. Puskarčíková (ČR) 44
66. Jislová (ČR) 35

Reklama