Hlavní obsah

Soukalová je stříbrná! Zlato jí na poslední chvíli vyfoukla ruská senzace

Kontiolahti
Aktualizováno

Česko se dočkalo druhé medaile z biatlonového MS ve finském Kontiolahti. Gabriela Soukalová po báječném výkonu brala stříbro ze závodu na 15 km. Díky čisté střelbě nečekaně vyhrála Ruska Jekatěrina Jurlovová, která předchozí disciplíny na šampionátu vynechala. Další česká reprezentantka Veronika Vítková skončila osmá.

Foto: Markku Ulander, ČTK/AP

Česká biatlonista Gabriela Soukalová na trati vytrvalostního závodu na MS v Kontiolahti.

Článek
Fotogalerie

„Pro mě je to úplně neskutečné, co se povedlo. Snažila jsem se absolutně koncentrovat na střelbu a doufala jsem, že dokážu vybílit všechny terče. Předposlední rána mimo mě zamrzela, přesto jsem měla jednu z nejlepších střeleckých bilancí," líčila do televizní kamery Gabriela Soukalová.

Vítr se v Kontiolahti oproti předchozím závodům hodně utišil, na střelnici to hned bylo znát. Soukalová odstřílela první dvě položky čistě a na mezičase v polovině trati byla druhá jen osm vteřin za Italkou Oberhoferovou. Také Vítková rozjela závod hodně precizně. Při první střelbě vleže bylo vidět, že ji během dvou dnů volna hodně pilovala a stojku měla také čistou, takže na mezičase byla jen o šest desetin za Soukalovou.

Vedoucí žena Světového poháru Domračevová udělala hned na druhé položce tři chyby, čistě ji nezvládla ani domácí hvězda Mäkäräinenová jednu. Při třetí zastávce na střelnici měla Soukalová i štěstí, protože dvě rány byly kalibrové a zasáhly terč na okraji. Dosud vedoucí Oberhoferová se tam ale dopustila chyby a při závěrečné položce minula dokonce třikrát, čímž měla po nadějích.

Chyba až při předposlední ráně

Vítková trochu utrhla poslední ránu při třetí střelecké položce, i tak ji to řadilo průběžně na čtvrtou pozici. Soukalová na poslední střelbu vstoje dorazila v nejlepším mezičase, snažila se každou ránu pečlivě vypracovat, přesto svou předposlední minula terč.

Jako velká soupeřka se ale pro české reprezentantky zjevila se stejnou střeleckou bilancí jediné chyby další Italka Wiererová, z poslední položky odjížděla jen se čtyřvteřinovou ztrátou na Soukalovou.

Vítková na závěrečné střelbě hned první ránu poslala mimo terč, i tak ale v cíli atakovala umístění v první desítce. Udělat o chybu méně, skončila by dokonce těsně před svou krajankou. „Škoda, že mi ulítla jedna rána při poslední střelbě vstoje. Ležky jsem měla daleko lepší než v předchozích závodech. Jak jsem se tu ale v předchozích dnech cítila běžecky dobře, tak to teď bylo takové utahané," tvrdila.

Famózní finiš Mäkäräinenové

Wiererová na posledních dvou kilometrech ještě trochu stáhla manko na první příčku, ale v cíli byla v čase o vteřinu a šest desetin horším než česká reprezentantka, která ale měla číslo 4 a tak musela hodně dlouho čekat, na co její výkon bude stačit. „Pomohlo mi, že byly podmínky docela férové ohledně větru a nevzalo mi to chuť jet úplnou podlahu," tvrdila.

„Někde za půlkou trati jsem musela ubrat, protože jsem přestávala moct, pak jsem ale v sobě ještě našla nějakou sílu. Jak mě v úterý pobolívalo v krku, tak tělo asi mobilizovalo a dostala jsem z něj i to, na co jsem neměla," vykládala Soukalová.

Pořádně ji vyděsil mohutný finiš Mäkäräinenové, která si sice připsala celkem dvě trestné minuty, ale v závěru po trati doslova letěla. Ani excelentní běh Fince ale na první příčku nestačil, od Soukalové ji dělilo 1,2 sekundy.

Česká reprezentantka pak mohla s mobilním telefonem v ruce nadšeně rozdávat úsměvy, ale ze závětří startovní listiny na ni ještě nebezpečně zaútočila bezchybně střílející Ruska Jurlovová, která měla číslo 93, ale zvládla čistě všechny čtyři položky. Po závěrečné střelbě měla půl minutovou převahu a náskok udržela, takže se dočkala životního úspěchu.

MS v biatlonu v Kontiolahti – 15 km žen
1. Jurlovová (Rus.) 41:32,2 (0)
2. Soukalová (ČR) +22,2 (1)
3. Mäkäräinenová (Fin.) +23,4 (2)
4. Wiererová (It.) +23,8 (0)
5. Virolainenová (Rus.) +37,9 (1)
6. Dahlmeierová (Něm.) +40,5 (2)
8. Vítková (ČR) +1,21,2 (2)
23. Puskarčíková (ČR) +3:44,1 (2)
75. Landová (ČR) +7:25,6 (6)
Konečné pořadí disciplíny (po 3 závodech):
1. Mäkäräinenová 162 b.
2. Domračevová (Běl.) 139
3. Vítková 122,
...6. Soukalová 86,
40. Puskarčíková 24,
45. Landová 21,
56. Tomešová (ČR) 10.
Průběžné pořadí SP (po 21 z 25 závodů):
1. Domračevová 914
2. Mäkäräinenová 910
3. Vítková 710
4. Valj Semerenková (Ukr.) 706
5. Hildebrandová 653
6. Wiererová 638
7. Soukalová 606,
...39. Puskarčíková 160,
50. Landová 112,
72. Tomešová 22.

Reklama