Hlavní obsah

Soukalová dala končící biatlonové sezóně v hromaďáku stříbrnou tečku

Chanty Mansijsk
Aktualizováno

Pár vteřin od zlata. Česká biatlonistka Gabriela Soukalová získala stříbro v závodu s hromadným startem v Chanty Mansijsku, který byl zároveň úplně posledním v sezóně, jež byla pro Česko tolik úspěšná. V závěru nestačila jen na Němku Dahlmeierovou. Vítková po srážce v úvodu závod vzdala. Pořadí Světového poháru ovládla běloruská biatlonistka Darja Domračevová.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Česká biatlonistka Gabriela Soukalová, šestá žena pořadí SP.

Článek

Každá zastávka Světového poháru v biatlonu přinesla Česku stupně vítězů. Nakonec se to povedlo i v ruském Chanty Mansijsku, kde při závodu žen s hromadným startem napsala Gabriela Soukalovou stříbrnou tečku. Celkový triumf si připsala poprvé v kariéře Běloruska Darja Domračeová.

Veronika Vítková sice po pádu, při němž si pochroumala kotník, závod nedojela, ale celkově skončila čtvrtá v SP, což je pro ni životní maximum. Soukalové pomohl nedělní bodový zisk ještě se zlepšit na konečnou šestou příčku v pohárovém seriálu. „Gabi to zajela super, osladila nám ten poslední závod. Pro české holky to jsou už deváté stupně vítězů v sezóně, to fakt klobouk dolů a dělal bych si srandu, kdybych řekl, že jsem něco takového čekal," líčil v České televizi trenér Zdeněk Vítek.

Vítkovou srazila soupeřka

Tempo závodu s hromadným startem zpočátku udávala Domračevová, které se jako stín držela o velký křišťálový glóbus ještě soupeřící Mäkäräinenová. Rychlost vedoucí skupiny se ale podepsala na pádu ve sjezdu zhruba na druhém kilometru, do nějž se nešťastně zamotala i Veronika Vítková. Nejdřív šla na zem Polka Nowakowská-Ziemniaková, pak se ale bohužel vinou padající Kanaďanky Crawfordové dostala do kolize i česká reprezentantka, která už neměla kam uhnout.

Vítková si u toho navíc zlomila lyži a nabrala výraznou ztrátu, kterou ještě zvýšila její dvě trestná kola po úvodní položce. Soukalová ji odstřílela čistě a byla devátá, Puskarčíková musela na trestné kolo a střelnici opouštěla dvacátá.

Soukalová stoupala výše

Také druhou položku vleže zvládly prakticky všechny závodnice z čela s nulou, devátá Soukalová ale pálila nejpomaleji z nich a na vedoucí Domračevovou ztrácela sedmnáct sekund. Rovněž Puskarčíková zvládla střelbu čistě a poskočila tím na šestnáctou pozici. Vítková si vinou tří chyb přidala dalších 450 metrů běhu na víc a po dalším pádu ještě před třetí střelbou vzdala, přičemž si stěžovala na bolesti kotníku. „Měla to docela oteklé, s tím nešlo pokračovat," prozradil trenér Vítek.

Třetí položku, tentokrát už vstoje zvládly čistě Němky Dahlmeierová s Preussovou, ale napodobila je pečlivě si každou ránu hlídající Soukalová a opouštěla střelnici v kontaktu se třetí Domračevovou, která musela jet jedno trestné kolo. Puskarčíkovou dvě chyby poslaly na dvacátou pozici, na níž nakonec při premiéře v této disciplíně dojela.

Dahlemeierová měla víc sil

Soukalová se cítila běžecky hodně dobře, takže udávala tempo pronásledovatelek a k poslední zastávce na střelnici přijela jen devět vteřin za Preussovou, spolu s dalšími čtyřmi závodnicemi. Čistě závěrečnou stojku však zvládla vedle Soukalové už jen Dahlmeierová a střelnici opouštěly spolu s převahou 19 vteřin na Francouzku Dorinovou-Habertovou.

Česká biatlonistka sice zkusila trhák, ale Němka ji ve stoupání dojela a zezadu na ně stahovala ztrátu Francouzka. Stupně vítězů pro Soukalové byly už kilometr před cílem jasné. Pro finiš měla Dahlmeierová víc sil, ale Soukalová získala parádní druhé místo. Domračevové stačilo čtvrté, aby získala veký křišťálový glóbus.

Světový pohár v biatlonu - 12,5 km žen s hromadným startem
Ženy
1. Dahlmeierová (Něm.) 33:49,2 (0)
2. Soukalová (ČR) +7,1 (0)
3. Dorinová-Habertová (Fr.) +19,9 (2)
4. Domračevová (Běl.) +28,9 (2)
5. Oberhoferová (It.) +32,0 (2)
6. Preussová (Něm.) +37,4 (2)
...20. Puskarčíková +2:16,3 (4)
Vítková (ČR) nedokončila
Konečné pořadí SP
1. Domračevová (Běl.) 1092
2. Mäkäräinenová (Fin.) 1044
3. Semerenková (Ukr.) 865
4. Vítková (ČR) 793
5. Hildebrandová (Něm.)757
6. Soukalová (ČR) 752
...33. Puskarčíková (ČR) 232
48. Landová (ČR) 129
68. Tomešová (ČR) 36

Reklama