Hlavní obsah

Zpřísnění boje proti dopingu? Pořád strašně měkké, štvou Šlesingra zadní vrátka

Praha

Stejně jako svými biatlonovými úspěchy a zálibou v adrenalinových aktivitách je Michal Šlesingr známý nekompromisními postoji, pokud zaznamená nějaké bezpráví. Před necelými čtyřmi lety v Soči otevřeně vystupoval proti vybíjení potulných psů a koček v dějišti her, poslední roky ho vedle tréninků a závodů zaměstnává téma dopingu zejména u ruských biatlonistů.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Biatlonista Michal Šlesingr při Světovém poháru v Östersundu.

Článek

Mezi závodníky patří čtyřiatřicetiletý Šlesingr k nejaktivnějším bojovníkům proti dopingu, a tak i on mohl cítit drobnou satisfakci, když se po diskvalifikaci ruské ženské štafety ze Soči posunulo na stupně vítězů české kvarteto. Navíc před startem sezóny Mezinárodní biatlonová unie (IBU) zpřísnila antidopingová pravidla. Ta ale Šlesingra příliš nenadchla.

Porušování pravidel nedokáže hodit za hlavu

„Já už bych do toho neměl moc zabrušovat, abych z toho nemusel vybrušovat," parafrázoval proslulý výrok poslance Roznera. Ale pak připustil, že ani v olympijské zimě ho téma porušování pravidel nenechává chladným. „Je to věc, která mě užírá a nedokážu ji jen tak hodit za hlavu," přiznává.

A tak se už před startem sezóny spojil s dalším bojovníkem proti dopingu mezi biatlonisty Američanem Lowellem Baileym a shodli se, že přijatá opatření jsou nedostatečná. „Je tam tolik zadních vrátek, že by to nás sportovce nemělo uspokojit. Ta pravidla jsou strašně měkká," vadí trojnásobnému medailistovi z mistrovství světa.

IBU například schválila, že pokud během roku budou dva a více závodníků z jedné země potrestání za doping, přijde daná země o dvě místa ve startovní listině.

„Jenže když ta federace prokáže, že nemohla ovlivnit dopování sportovce, ta sankce přijít nemusí. A nevybavím si jediný případ, kdy by národní federace řekla, že tomu sportovci něco dávali nebo mu pomáhali," vadí Šlesingrovi.

O Rusech bude jasno v úterý

Rusko navíc sice zatím přišlo o mistrovství světa v Ťumeni v roce 2021, ale ve stejném středisku má vyvrcholit letošní sezóna Světového poháru...

„Uvidíme, ještě se hodně věcí může změnit. WADA (Světová antidopingová agentura) opět nevrátila ruské agentuře RUSADA akreditaci, takže tam dál nefunguje antidopingový systém. Otázka je, jak se na to budou dívat funkcionáři a jaká bude ta politika," krčí rameny.

Verdikt o účasti ruských sportovců na ZOH v Pchjongčhangu by měl padnout příští úterý.

Reklama