Hlavní obsah

Štafeta biatlonistek musela osmnáctkrát dobíjet, Češky tak skončily deváté

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

České biatlonistky obsadily až 9. místo při štafetovém závodě Světového poháru v německém Oberhofu. V mlze musela Jislová na druhém úseku po stojce na trestné kolo, k tomu celkové osmnáct dobíjení pro reprezentační kvarteto určilo výsledek. Z prvenství se radovala Francie.

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Veronika Vítková při SP v německém Oberhofu.

Článek

„Podmínky na střelnici byly těžké, ať už větrem nebo mlhou, ale holky těch dobíjení měly skutečně mraky a to nás stálo umístění v elitní šestce, na které by během určitě bylo," hodnotil trenér Zdeněk Vítek. Za Česko závod rozbíhající Eva Puskarčíková přitom odstřílela střelbu vleže čistě a hodně rychle.

Ke druhé zastávce na střelnici přijela dokonce úplně první těsně před Italkou Vitozziovou, první tři rány v houstnoucí mlze poslala mimo terč, pak si na koberci ale trochu upravila polohu vstoje. „Trochu jsem se toho lekla," připustila Puskarčíková.

S pomocí náhradních nábojů dokázala ale terč vyčistit bez nutnosti návštěvy trestného kola. „Říkala jsem si potěš koště. Ke konci už jsem se i hodně klepala, naštěstí jsem to s dobíjením nějak dala," přiznala česká závodnice.

Jislová se propadla na 10. místo

Němka Hinzová musela na trestné kolo a domácí favoritky vypadly z první desítky. Česká štafeta předávala na 7. místě se ztrátou půl minuty na vedoucí tandem Francie, Itálie. Jessica Jislová na druhém úseku vleže dobíjela jednu ránu a posunula se na šestou příčku hned za Francii, protože Chevalierová musela jednou kroužit.

Díky čisté ležce Wiererové převzala vedení Itálie a udržela se v čele až do předávky. Vstoje nestačily Jislové ani tři náhradní náboje, aby vyčistila terč a z trestného kola se vracela desátá. Mezitím Herrmannová vytáhla Německo na čtvrté místo.

Na třetím úseku Markéta Davidová vleže dvakrát dobíjela a ze střelnice, kde hodně točil vítr, odjížděla devátá. Bohužel ztráta na závodnici před ní činila téměř minutu. Na předních příčkách se udržely Francie, Itálie a s nimi už i Německo, které šlo zásluhou čisté stojky Preussové už do čela.

Rozhodla závěrečná stojka

Davidová se snažila střelbu vstoje hlídat, ale strávila na koberci neúnosně moc času, k tomu třikrát dobíjela a žádné zlepšení české pozice se nekonalo. „Měla jsem obavy z nové bouchačky, ale podržela mě. Trochu mě rozhodilo to dobíjení, pak jsem tam prostála spoustu času," přiznal benjamínek české štafety.

O prvenství bojovaly Němky s Francouzkami, italské medailové naděje pohřbily dvě trestná kola Gontierové. Česká finišmanka Veronika Vítková pak přes maximální dobíjení vleže i vstoje ještě sváděla boj o 8. místo s Polskem, ale nakonec ji od něj dělilo dvanáct vteřin.

Závěrečná střelecká položka vyřešila tajenku v čele závodu. Hammerschmidtová musela po stojce na trestné kolo a Němky mohla zapomenout na triumf před domácími diváky. Trestné kolo v podání hvězdy Jurlovové také srazilo ze stupňů vítězů Rusky, k bronzu se nečekaně protáhly Švédky, které zvládly obtížný závod bez návštěvy trestného kola.

Světový pohár biatlonistek v Oberhofu - štafeta žen na 4x6 km
1. Francie (Bescondová, Chevalierová, Aymonierová, Braisazová) 1:12:42,4 (1+10)
2. Německo (Hinzová, Herrmannová, Preussová, Hammerschmidtová) +32,4 (2+13)
3. Švédsko (Perssonová, Magnussonová, Högbergová, Brorssonová) +48,2 (0+8)
4. Rusko (Slivková, Virolainenová, Akimovová, Jurlovová) +1:04,7 (1+5)
5. Ukrajina (Merkušinová, Džimová, Vita Semerenková, Pidhrušná) +1:15,8 (0+12)
6. Itálie (Vitozziová, Wiererová, Gontierová, San Filippová) +2:06,9 (2+18)
...
9. Česko (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Vítková) +3:04,8 (1+18)

Reklama

Související témata: