Hlavní obsah

Bezchybný Šlesingr skončil osmý, závodu s hromadným startem kraloval Johannes Boe

Aktualizováno

Český biatlonista Michal Šlesingr odstřílel čistě všech dvacet ran při závodu Světového poháru s hromadným startem a obsadil v německém Ruhpoldingu osmé místo. Michal Krčmář skončil šestnáctý, Ondřej Moravec byl v cíli na 28. místě. Už šestý triumf v sezóně si připsal Nor Johannes Thingnes Boe.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Michal Šlesingr během závodu s hromadným startem v Rupholdingu.

Článek

Na rozdíl od minulého závodu určeného pro třicet nejlepších mužů v pohárovém seriálu, tentokrát Češi neabsentovali. Naopak měli hned trojí zastoupení. Michal Šlesingr patřil mezi devatenáct závodníků, kteří odstříleli ležku čistě. Michal Krčmář musel na jedno trestné kolo a bohužel Ondřej Moravec úvodní střeleckou položku vůbec nezvládl. Dopustil se celkem tří chyb a byl jasně poslední.

Vpředu se držela velmi početná skupina biatlonistů. Výborným během se do ní dotáhl i Krčmář a čistou druhou ležkou si jen upevnil pozici. Podobně to zvládl Šlesingr. I když se v čele snažili udávat tempo dva giganti Martine Fourcade a Johannes Boe, zůstávalo stále dvanáct závodníků pospolu, včetně Šlesingra. S malým odstupem za nimi vedl Krčmář další skupinku.

Třetí střeleckou položku zvládl neskutečně rychle Johannes Boe, zatímco Francouz musel na dvě trestná kola. Nor tak vedl o osm vteřin před domácím Schemppem a svým bratrem. Šlesingr pálil také čistě a patřila mu osmá příčka. Krčmářovu snahu o další zlepšení přibrzdilo jedno trestné kolo, z nějž odjel sedmnáctý.

Poslední zastávka na střelnici byla jen potvrzením, že Johannes Boe míří za devatenáctým kariérním prvenství v závodě SP, i když jednu ránu poslal mimo terč. Šlesingr dokázal i závěrečnou stojku dát čistě. „Michal zaslouží pochvalu, v Ruhpoldingu závodil ve velké pohodě. Vyplatilo se, že si vzal čas na doléčení kolena a vynechal minulý dál v Oberhofu. K tomu měl i lehkou virózu, ale dal se do kupy a teď je vidět, že získal jistotu na střelnici a cítil se i silný na lyžích. Určitě je to pro něj povzbuzení směrem k olympiádě," líčil v České televizi trenér Michael Málek.

Krčmář dokončil masák šestnáctý, Moravec už sice zbývající tři střelecké položky zvládl čistě, ale byl z toho posun už jen na 28. místo v cíli. „Nemám moc vysvětlení, co udělal na první položce, ale bohužel si tím odstřelil celý závod," připustil Málek.

Světový pohár biatlonistů v Ruhpoldingu - 15 km s hromadným startem
1. J. Boe (Norsko) 37:11,2 (1)
2. M. Fourcade (Francie) +4,5 (2)
3. Guigonnat (Francie) +8,4 (0)
4. Fillon-Maillet (Francie) +12,6 (1)
5. T. Boe (Norsko) +14,2 (1)
6. Schempp (Německo) +14,6 (1)
7. Peiffer (Německo) +15,0 (1)
8. Šlesingr (ČR) +15,3 (0)
---
16. Krčmář (ČR) +1:19,8 (3)
28. Moravec (ČR) +2:36,9 (3)
Průběžné pořadí SP (po 12 z 22 závodů):
1. M. Fourcade 666
2. J. Boe 622
3. Fak (Slovinsko) 430
4. T. Boe 349
5. Hofer (Itálie) 346
6. Schempp 344
---
21. Krčmář 190
25. Moravec 159
37. Šlesingr 91
69. Soukup 16
74. Krupčík (oba ČR) 9
Světový pohár v biatlonu v Ruhpoldingu
12:15 Závod s hromadným startem mužů na 15 km

Reklama

Související témata: