Hlavní obsah

Olympijskou generálku ovládla Domračevová, Vítková už neměla dost sil

Anterselva
Aktualizováno

Poslední klání Světového poháru biatlonistek před olympiádou ovládla Běloruska Darja Domračevová, pro níž to byl jubilejní 30. triumf v seriálu. Veronice Vítkové při závodu s hromadným startem v italské Anterselvě došly síly a nakonec obsadila 27. místo.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Česká biatlonistka Veronika Vítková v cíli sprintu v Anterselvě.

Článek

Vítková byla jedinou Češkou na startu masáku vyhrazeného pro třicet nejlepších závodnic pohárové klasifikace. Představit se v něm sice mohla i Eva Puskarčíková, jenže s ohledem na svůj zdravotní stav a pocit totálního vyčerpání účast odmítla.

Úvodní položku vleže za stálého sněžení zvládlo čistě patnáct žen, mezi nimi i Vítková a střelnici opouštěla na 6. místě. Na trati ale na ni bylo znát, že běží dost těžce, k tomu ji přibrzdila vynucená výměna zlomené hůlky. V čele uháněly Italka Wiererová s Němkou Herrmannovou a před druhou zastávkou na střelnici už měly náskok přes deset vteřin.

Čistě druhou ležku z vedoucího tandemu zvládla jen domácí biatlonistka, za ní se pak hnala především vedoucí žena celkové klasifikace Finka Mäkäräinenovou. Vítková se snažila hlídat si každou ránu, ale poslední ji uletěla mimo terč. Takže musela na trestné kolo a z něj se vrátila až na 19. místě.

Také první střelbu vstoje dala Wiererová čistě, zatímco její soupeřka šla dvakrát kroužit. Italka tak vedla s náskokem 22 vteřin před Kuzminovou. Vítkové se znovu nepovedl poslední výstřel a propadla se už na 23. místo s téměř dvouminutovým odstupem na čelo závodu.

Každý metr na lyžích pro českou biatlonistku začínal být utrpením. Poslední položku dala z první desítky čistě pouze Domračevová a odjela ze střelnice první, tři sekundy před Kuzminovou. Slovenka už ale neměla dost sil, aby běloruskou manželku legendy Björndalena dostihla.

Wiererová po dvou trestných kolech přišla o stupně vítězů a nakonec doběhla až sedmá, bronz pro sebe nejlepším běžeckým časem utrhla Mäkärainenová. Vítková si zase neodpustila jednu chybu na střelnici a dva kilometry před cílem figurovala až na 27. pozici. „Verče to tentokrát ve vyšší nadmořské výšce nesedlo, působila už hodně unaveně. Tři kola nejsou až tak drastickou bilancí střelby, ale běžecky byla fakt dole," řekl asistent trenéra Jiří Holubec.

Světový pohár biatlonistek - 12,5 km s hromadným startem
1. Domračevová (Bělorusko) 40:23,9 (1)
2. Kuzminová (Slovensko) +11,9 (3)
3. Mäkäraïnenová (Finsko) +16,2 (4)
4. Olsbuová (Norsko) +22,6 (2)
5. Dahlmeierová (Německo) +23,9 (2)
6. Hammerschmidtová (Německo) +25,2 (1)
----
27. Vítková (ČR) +3:47,5 (3)
Průběžné pořadí SP (po 15 z 22 závodů):
1. Mäkäräinenová 592
2. Kuzminová 577
3. Wiererová 525
4. Dahlmeierová 490
5. Domračevová 436
6. Vítková 424
...28. Puskarčíková 176
54. Jislová 53
80. Zvařičová 9
83. Davidová (všechny ČR) 8

Reklama