Hlavní obsah

Bastard ukázal srdce, přidal se k dalším, které děsí ničivé požáry v Austrálii

Praha

Hvězda nejslavnější MMA organizace UFC se rozhodla pomoci Austrálii, která se už několik měsíců potýká s obrovskými požáry. Američan Jorge Masvidal se vydá na jižní polokouli, kde chce využít svého známého jména. Získané prostředky mají být následně použity na záchranu zvířat, lesů a poničených domovů, které stále trvající ohně způsobily.

Foto: Robert Oerlemans, ČTK/AP

Austrálii už několik měsíců ničí obrovské požáry. Pomoct se rozhodli i sportovci.

Článek

„V únoru budu v Austrálii a rád bych pomohl. Výtěžek z mé návštěvy půjde na pomoc, také chci fyzicky hasit požáry," napsal na twitter pětatřicetiletý zápasník, který v minulém roce všechny své tři duely vyhrál a je řazen mezi nejlepší MMA bojovníky současnosti.

Pětatřicetiletá hvězda UFC je po skončení roku 2019 na špičce a obdržela také několik prestižních cen - Zápasník roku a Knockout roku. V listopadu se Masvidal potkal v kleci s Natem Diazem a vyhrál válku bastardů, když po třech kolech z pěti krvavou lázeň ukončil lékař. Duel o speciální titul BMF a pás největšího grázla získal o rok starší Američan. Teď Masvidal ukázal, že má srdce a vidí i za pletivo oktagonu.

Masvidal není jediným sportovcem, který se rozhodl pomáhat. Lhostejnými nezůstaly další hvězdy, které živí sport. Žokej Tommy Berry, baseballista Chris Lynn, tenisté Nick Kyrgios a Ashleigh Bartyová, hráči kriketu Glenn Maxwell a Peter Siddle i basketbalista LMelo Ball.

„Je smutné vidět, co se děje na jižním pobřeží Austrálie. Lidé přišli o své domovy a všechno, co vlastní. Moji rodiče mě naučili pomáhat všude, kde je to možné, takže tohle je můj způsob pomoci," přidal se Ball, který na pomoc ničivých požárů věnuje svoji měsíční výplatu.

Z českých tenistek podobný krok učinily Petra Kvitová a Karolína Plíšková. Ty finančně pomohou během turnajů v Austrálii.

Světová dvojka Plíšková pomůže částkou 200 australských dolarů za každé eso, které si v zápasech připíše. "Austrálii mám v srdci. Velmi ráda bych pomohla těm, které postihly ničivé požáry. Za každé eso na zdejších turnajích daruji 150 dolarů," napsala zase Kvitová na twitteru.

Požáry si vyžádaly už čtyřiadvacet obětí, teploty v Sydney dosahovaly téměř 50 stupňů. Australská vláda povolala na tři tisíce členů armádních záloh. Vědci odhadují, že kvůli devastujícím ohňům zahynulo kolem půl miliardy savců, ptáků a plazů.

Reklama

Související témata: