Hlavní obsah

Kvůli kariéře si málem nechal uříznout prst. Naštěstí našel řešení

Praha

Nemohl bojovat na sto procent, proto byl blízko k radikálnímu rozhodnutí, aby se mohl vrátit v plné palbě. Top zápasník MMA v polotěžké váze Anthony Smith uvažoval o amputaci prstu. Důvod? Nemohl ho ohnout a sevřít ruku v pěst, jak potřebuje pro boj v oktagonu. Elitní zástupce UFC nakonec pod skalpel nešel, našel jiné řešení.

Foto: Facebook: Anthony "Lionheart" Smith

Anthony Smith má stále všechny prsty na svém místě.

Článek

V březnu minulého roku jedenatřicetiletý Američan nestačil na šampiona, na body ho porazil Jon Jones. O tři měsíce si ale Smith poradil s Alexanderem Gustafsonem. Jenže odešel z boje se zraněním, problémem byl jeho levý ukazováček, který nedokázal ohnout.

Po dvou operacích nemohl Smith zavřít ruku z důvodů jizev na tkáních, které se zde vytvořily. Proto jedním z možných řešení byla amputace prstu.

„Téměř jsem si odřízl prst. Chtěli jsme amputovat můj ukazováček, protože veškerá zjizvená tkáň nedovolovala, aby se dlaň zavírala a posouvala, jak by měla," řekl Smith v MMA Show, kterou vede Ariel Helwani.

Naštěstí Smith hned nekývl na radikální řešení a našel alternativu. Spočívala v elektroléčbě, jež se zaměřila na zápěstí a předloktí. Léčbná metoda měla uvolnit jizvu a ve výsledku dosáhnout lepší pohyblivosti.

„Jakmile jsme poprvé roztrhli celou jizvu, tak jsme tento postup prováděli každý den, dokud nedošlo k vylepšení pohybu. Teď je to dobré. Byl jsem připraven vrátit se k zápasům, jak nejrychleji to bylo možné, proto jsem myslel i na uříznutí prstu," dodal Smith.

Američan, číslo tři v polotěžké váze UFC, má už naplánovaný další zápas, 25. dubna se mu postaví čtyřicetiletý Glover Teixeira, který má bilanci 30 výher a 7 porážek, Smith má skóre 33:14.

Reklama

Související témata: