Hlavní obsah

Chtěl vyhrát pro zabitou dceru. Padl a neubránil se slzám

Praha

Nastupoval s úsměvem, v ruce držel triko s fotkou své nevlastní dcery a prstem ukázal k nebi. Walt Harris se šel bít do oktagonu UFC v Jacksonville na Floridě. V hlavě měl soupeře, v srdci dceru, která byla v říjnu minulého roku unesena a v listopadu nalezena mrtvá. Svůj návrat chtěl proměnit v triumf. Byl blízko, hodně blízko, ale Alistair Overeem byl proti. Přesto mu vítěz vzdal hold, Američan se poté těžko bránil slzám.

Foto: Jasen Vinlove, Reuters

Alistair Overeem (vpravo) a Walt Harris během víkendového duelu v UFC.

Článek

„Nejprve chci poděkovat UFC. Byli úžasní během celé doby. Moje žena a já jsme byli opravdu vděční, všem vám dlužíme... je mi líto, že jsem dnes večer pro tebe nezískal vítězství," hledal Harris těžko slova.

Pár minut předtím byl přitom blízko k výhře, Overeem zažil půlminutu, kde byl kousek od prohry. Pokud by rozhodčí duel ukončil, nikdo by nemohl namítat. Jenže Holanďan našel druhý život a i přes krvavý obličej se vrátil do zápasu. Role se otočily.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

“Forever.” 💙 #UFCFL

Příspěvek sdílený ufc (@ufc),Kvě 16, 2020 v 8:35 PDT

První kolo Harris přežil, jenže po třech minutách druhé pětiminutovky prohrál, neměl sílu vstát a čelil tlaku soupeře. Prohrál a zůstal na kolenou, poté se opřel o pletivo a nechtělo se mu zvedat. Nebylo divu, všichni věděli, pro koho bojoval.

Overeem získal na zemi plnou kontrolu a bylo otázkou času, kdy bude konec. Rozhodčí dal Harrisovi šanci, ale šestatřicetiletý Američan už neměl sílu, jen si kryl hlavu před údery. Těch dostal v poslední fázi boje na šedesát.

Hned po výhře Nizozemec poklekl k soupeři a podal mu ruku, neradoval se. Věděl, čím soupeř prošel, proč chtěl vyhrát. I když zvítězil, vyjádřil respekt a podporu.

Walt Harris před zápasem
"Prošel jsem temným obdobím, jak si asi dokážete představit. Cítil jsem, jak jsem šel opačným směrem, než jaký jsem si stanovil jako muž a otec. Jednoho dne jsem si promluvil s manželkou a ona navrhla, abych začal znovu trénovat. Byl jsem v bodě, kdy jsem si myslel, že přemýšlení o něčem kromě mé dcery, je špatné. Pak jsem ale slyšel, jak mi řekla: „Tati, chci, aby ses vrátil."

„Walt je skvělý chlap. Je hrozné, čím prošel, s dcerou jde o osobní tragédii. Také tu máme koronavirus, který se odehrává v pozadí. Je opravdu důležité, abychom se dostali zpět na koně a pokračovali. Myslím, že to je také důležité pro Walta. Dnes večer jsem předvedl svou nejlepší verzi," pronesla po zápase čtyřicetiletá legenda, která si v MMA připsala už 46 vítězství.

Harris bojoval za svoji devatenáctiletou dceru Aniah, poslední porážka patří mezi nejvíce trpké, s předchozími sedmi se nedá srovnat. „Promiň. Vrátím se lepší, slibuji," řekl také. „Vyhrajte, prohrajte nebo remizujte, být zde, je pro něj vítězství," okomentoval jeho návrat prezident UFC Dana White.

Vytoužené vítězství Harrisovi uniklo, přesto opustil oktagon se vztyčenou hlavou, tak ho všichni viděli. Měl nadosah výhru v hlavním zápase večera, prohrál a tento příběh za pletivem skončil. To hlavní si v sobě stále nese. Lásku ke své dceři, kterou už, bohužel, nikdy neuvidí...

Reklama

Související témata: