Hlavní obsah

Další íránský sportovec si vyslechl ortel: Trest smrti!

Teherán/Praha

Pamatujete ještě na zápasníka Navída Afkariho, který byl loni v září v Íránu popraven za vraždu policisty při protivládních protestech? Nyní čeká v cele na vykonání rozsudku smrti další íránský zápasník. Jmenuje se Mehdi Alí Hosejní a je mu devětadvacet let.

Foto: Twitter @Info_ADFS_BEL

Dalšímu íránskému zápasníkovi Mehdimu Alímu Hosejnímu hrozí trest smrti.

Článek

Hosejní se měl při konfliktu skupinky lidí v roce 2015 dopustit zabití jiného mladíka a podle íránského práva a přání rodiny oběti dle pravidla „Oko za oko, zub za zub" má skončit na šibenici, píší zahraniční média.

Čeká ho tak s největší pravděpodobností stejný osud jako 27letého někdejšího reprezentanta Afkariho, jenž podle íránského soudu v roce 2018 zabil důstojníka bezpečnostních sil na protivládní demonstraci v městě Šíráz. Ačkoli Afkariho rodina tvrdila, že byl ve vězení k přiznání donucen mučením a proti hrdelnímu trestu protestovali Mezinárodní olympijský výbor (MOV), organizace pro lidská práva, řada světových sportovců i americký prezident Donald Trump, rozsudek byl 12. září loňského roku vykonán.

Vedle Afkariho byli za účast na demonstraci odsouzeni k dlouhým trestům žaláře jeho dva bratři: jeden na 54 a druhý na 27 let vězení.

I v Hosejního případu se zvedla vlna odporu, za omilostnění a záchranu života mladého sportovce apelovali na rodinu oběti například i olympijský šampion z Londýna Hamíd Reihanpúr, mistr světa Saíd Abdoli či bronzový olympijský medailista z Ria Mohamed Taleí. MOV i Mezinárodní zápasnická federace zase žádají o sankce vůči Íránskému olympijskému výboru.

Reklama

Související témata: