Hlavní obsah

Jako dítě zažil boxovat legendárního Tysona. O 20 let později seknul s kariérou a vydal se bojovat

Praha

Radikální řez provedl Nick Cambell, otočil se zády profesionálnímu ragby a rozhodl se vydat na odlišnou sportovní cestu, v osmadvaceti letech se vydal žít svůj sen. Pokusí se stát skotským králem těžké váhy v boxu. Bývalý reprezentant v ragby do dvaceti let má jasný cíl, stát se prvním Skotem, který dosáhne na britský profesionální titul v těžké váze mezi provazy.

Foto: FOTO: twitter Nick Cambell

Radikální řez provedl Nick Cambell, otočil se zády profesionálnímu ragby a skočil do boxu.

Článek

V roce 2000 viděl Mika Tysona v akci, sice má vzpomínky v mlze, moc si nepamatuje, bylo mu deset let, přesto mu tento boxerský duel utkvěl v hlavě. Moment, který prožil s tátou a dědou v Hampden Parku v Glasgow, kde Tyson porazil Lou Savarese T.K.O.

On byl součástí dvaceti tisíc fanoušků na národním stadionu. Většina fanoušků zůstala ohromena poté, co Tyson zlikvidoval Savareseho velmi rychle. Souboj rozhodčí přerušil už po osmatřiceti vteřinách pro jasnou Tysonovu převahu.

„Nemyslím si, že jsem viděl jeden úder, protože každý během prvních dvaceti sekund stál. Byl jsem malý a stál jsem na židli. Než jsem si něco uvědomil, bylo po všem," vzpomínal Cambell pro server mirror.co.uk. „Bylo ale úžasné tam být, zažít atmosféru kolem takového zápasu, bylo to neuvěřitelné."

Box byl v rodině tradicí, proto už jako kluk trávil volný čas v boxerských tělocvičnách, ale jeho vášní se stal fotbal. „Můj sen bylo hrát za Celtic, když jsem byl kluk, ale nebyl jsem dobrý, takže jsem se dal na ragby. Jinak jsem od devíti let boxoval, chodil jsem do několika amatérských klubů, ale ve čtrnácti to bylo s ragby vážnější, tak jsem se rozhodl pro něj," vzpomíná Cambell.

Energii vrhl do ragbyové kariéry, v roce 2009 dokonce reprezentoval Skotsko na mistrovství světa juniorů v Japonsku. V Tokiu zažil také zápas pro 30 tisíc fanoušků. Campbell pokračoval ve vydařené profesionální kariéře. Po dvou sezonách v Glasgow Warriors odehrál téměř 100 zápasů za Jersey Reds.

Po konci minulé sezony se rozhodl, že nechá vyniknout boxerskou vášeň, kterou měl jeho děda i táta. „Můj dědeček byl profesionální boxer, můj otec boxoval. Když jsem byl mladší, tohle mě vždycky zajímalo, takže jsem se rozhodl vzdát ragby a vrhnout se na box," řekl Cambell, který v posledních letech své ragbyové kariéry chodil jednou týdně boxovat. Láska k ragby ho opustila a probudil v sobě vášeň mezi šestnácti provazy.

Měl šanci zůstat v ragby v Anglii, ve Francii. Ne! On se ale rozhodl jinak, pro hru se šišatým míčem ztratil jiskru. Vášeň našel v boxu a chce vyhrát titul. Za sebou má už pár amatérských zápasů.

„Byl jsem profesionálním hráčem ragby, amatérským boxerem a nyní jsem profesionálním boxerem. Je to další výzva, kdo ví, kam mě zavede. Doufám, že za 20, 30 let o tom budu vyprávět vnoučatům. Jsem šťastný, že mohu žít svůj sen a zjistit, kam až dojdu," dodal bývalý ragbista.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.