Hlavní obsah

Judisté Krpálek a Klammert získali na Grand Slamu v Antalyi bronz

Aktualizováno

Olympijský vítěz a mistr světa Lukáš Krpálek a po životním turnaji i David Klammert získali bronzovou medaili na Grand Slamu v Antalyi. Zatímco třicetiletý Krpálek přidal další cenný kov do své bohaté sbírky, o čtyři roky mladší Klammert slaví největší úspěch v kariéře. Oba potvrdili dobrou formu dva týdny před mistrovstvím Evropy v Lisabonu.

Foto: archiv Lukáše Krpálka

Judista Lukáš Krpálek. Archivní foto

Článek

Krpálek do Grand Slamu vstupoval jako světová jednička. V semifinále supertěžké váhy neuspěl stejně jako na listopadovém mistrovství Evropy proti Tamerlanu Bašajevovi z Ruska, před čtyřmi měsíci v Praze to bylo ve čtvrtfinále. Chuť si však spravil v duelu o bronz. Souboj nad Temurem Rachimovem z Tádžikistánu vyhrál před časovým limitem na ippon.

"Po dlouhé době se mi povedlo na takové velké soutěži vybojovat medaili. I přestože je bronzová, je to obrovský úspěch. Nesmírně si jí vážím. I když to důležité je teprve před námi - olympiáda i Evropa," řekl Krpálek v nahrávce pro média.

Foto: Český svaz juda

Český judista David Klammert.

V duelu s Bašajevem mu došly síly. "Chtěl jsem mu vrátit porážku z Prahy, nechybělo moc. Ale v prodloužení jsem s ním v souboji na zemi 'vykysl', úplně mi odpadly ruce. Už jsem síly neměl, bohužel mě hodil," popsal. Naopak měl radost, že závěrečný souboj vyhrál. "To se mi podařilo. On je velmi nepříjemný a pro mě velmi těžký soupeř, ale měl jsem zápas pod kontrolou," dodal.

Klammert se dočkal životního úspěchu v 26 letech. Český reprezentant soutěžící ve váze do 90 kg v zápase o bronz zdolal v prodloužení Komronšocha Ustopirijona z Tádžikistánu. Už jednou Klammert ve světové konkurenci třetí místo obsadil, ale v roce 2018 v Tunisu to bylo na nižší Grand Prix. Ačkoli měl proti Ustopirijonovi už dvě napomínání, ve zlatém skóre se mu povedla technika ohodnocená wazari. Prodloužení ukončil po minutě a 20 sekundách.

Klammert se tak opět přiblížil účasti na olympijských hrách v Tokiu, zatím má místo jisté. "Po třech letech mám medaili z akce IJF. První z Grand Slamu a hlavně olympijského Grand Slamu. Jsem moc rád, díky tomu jsem zase blíže vysněnému startu na olympiádě. Byl to těžký den, šest zápasů, dvě prodloužení. Ke konci už mě provázely křeče," řekl.

Ustopirijon předtím v pavouku vyřadil českého juniora Martina Bezděka. Ve váze do 57 kg skončila Věra Zemanová ve druhém kole, v němž nestačila na úřadující mistryni světa Kanaďanku Christu Deguchiovou. Ve stejné fázi vypadl při své premiéře v elitním seriálu dorostenecký mistr světa Adam Kopecký (do 81 kg), v "třiasedmdesátce" vyřadil Jana Svobodu olympijský vítěz z Ria Ital Fabio Basile.

Pro elitní české judisty byl Grand Slam v Antalyi nejen šancí na body do olympijského žebříčku, ale i přípravou na ME, které se bude v Lisabonu konat od 16. do 18. dubna. K reprezentaci se nyní připojí David Pulkrábek a Jaromír Musil, kteří v Turecku nestartovali z důvodu tréninkového výpadku po prodělané nemoci covid-19.

Reklama

Související témata: