Hlavní obsah

Snowboardista Novotný dostal jako dárek pozvánku na X-Games

PRAHA

Nečekaný dárek k Vánocům dostal nejlepší český snowboardista Michal Novotný. Třináctý muž z olympijských her v Turíně ve snowboardcrossu dostal pozvánku na prestižní X-Games, jimž se přezdívá olympiáda extrémních sportů. V americkém Aspenu ve státě Colorado se bude v letošní zimní sezóně závodit od 25. do 28. ledna.

Foto: www.czech-ski.com

Michal Novotný

Článek

"Hned jsem jim napsal, že je to trochu brzký, ale moc pěkný dárek," řekl ČTK Novotný, který se na prestižní soutěže vydá do USA jako první český snowboardista. Na australských X-Games, které bývaly kvalifikací pro prestižnější závody v zámoří, byl v roce 2000 freestylista Martin Černík dvakrát třetí v U-rampě a v disciplíně Big Air, slopestyle tehdy dokonce vyhrál.

"Mám velkou radost, samozřejmě, je to bezvadné," uvedl Novotný. Do USA pojede se skikrosařem Tomášem Krausem, který byl loni ve své disciplíně čtvrtý, nejistá je zatím účast dalšího českého skikrosaře Stanleyho Hayera. "Je to prestižní závod," dodal Novotný. Na X-Games se už nyní nedá kvalifikovat, závodí se pouze na pozvánky.

Tu si český olympionik zřejmě vysloužil premiérovým vítězstvím v závodu Světového poháru v minulé sezóně. "Popravdě jsem byl docela překvapený, moc jsem to nečekal. Není to pravidlo, že zvou vítěze Světových pohárů," prohlásil Novotný. Do USA se vydá krátce po mistrovství světa, které se koná v polovině ledna ve Švýcarsku.

Před cestou očkování

X-Games jsou pro vyznavače adrenalinových sportů hody. Muži soutěží v osmi a ženy v pěti disciplínách. Vyznavače napětí čekají boje na lyžích, snowboardech, motocyklech a skútrech. Muži budou soutěžit na lyžích i snowboardu v U-rampě, krosu a slopestylu, v jízdě na motocyklech a skútrech, ženy čekají na snowboardu stejné soutěže jako muže, na lyžích pojedou jen skikros.

Mezi svátky si ale Novotný svou kariéru ještě pořádně zpestří. Dostal totiž pozvánku do Íránu na dva závody do střediska Tochal ve výšce 4000 metrů nad mořem, třetím nejvyšším lyžařském středisku na světě. Víza dostane až v Teheránu na letišti, všechno zaplatili pořadatelé. "Jsem zvědav," usmíval se. Nebude se moci spolehnout na mobilní telefon, který v Íránu nefunguje, využije pouze hotovost. Ženy závodit nesmějí.

"To bude velká legrace," povídal Novotný, který byl dosud na exotické cestě pouze v Chile. "Ale tohle je asi něco jiného," vykládal s trochu obav v hlase. Před cestou do Íránu se doporučuje očkování proti hepatitidě A a B, tyfu a paratyfu, tyto nemoci však v horách nehrozí. "Jsem si to přečetl a zase zapomněl," usmál se snowboardista.

Reklama