Hlavní obsah

Usměvavý Verner si získal varšavské publikum a zvítězil

VARŠAVA

Usměvavý český krasobruslař Tomáš Verner si v hale Torwar získal varšavské publikum a radost z vítězství v krátkém programu na evropském šampionátu dal náležitě najevo. Po jízdě přiznal, že se soustředil celou dobu na knoflík, který se mu utrhl z rukávu těsně před jízdou. "Možná si na volné jízdy také něco utrhnu," zažertoval.

Článek

"Chtěl jsem to ještě nějak spravit, ale už to nešlo, takže mi rukáv při jízdě lítal nahoru dolů, místo na styl jsem se koncentroval na knoflík," řekl ČTK dvacetiletý krasobruslař, jenž sklidil ovace celého publika.

První místo si mladý sportovec náležitě užíval, gejzír radosti v podobě výkřiků, úsměvů a dusotu předvedl publiku přímo v hale. To neučil žádný jiný závodník. "Dneska jsem lídrem, proto se raduji, dám si večeři a srovnám si myšlenky v hlavě na volné jízdy," popsal Verner svůj plán. O šancích na celkové umístění nechtěl mluvit. "Jsou tady kolem, jak se říká, velká zvířata, ale budu bojovat jako lev," zdůraznil.

Verner startoval jako poslední z 32 závodníků. "Vůbec to nebylo lehké, navíc po přestávce 45 minut od rozjížděk je náročné soustředit se. A do toho ten knoflík," líčil své pocity. Jak jeli soupeři, neviděl. "Vůbec jsem se nekoukal, nemohl jsem taktizovat, chtěl jsem zkrátka zúročit tréninky a vydat ze sebe maximum," řekl. "Což budu chtít i ve volných jízdách, pak by mohlo být všechno dobré," dodal.

Na podpis českého krasobruslaře v růžové košili a s úsměvem na rtech na chodbě čekalo stejně tolik fanoušků jako na favorita mužské soutěže Briana Jouberta z Francie. Mezi nimi byli i Krejčovi z Prahy. "Jeli jsme kvůli dceři, která chtěla vidět Vernera a Jouberta, nočním vlakem a teď se zase nočním vlakem budeme vracet, ale vyplatilo se to," řekla ČTK Alena Krejčová.

Do čtvrtečních volných jízd postoupil i druhý český krasobruslař Pavel Kaška, který při své premiéře na velké seniorské mezinárodní akci obsadil v krátkém programu 21. místo. "Jelo se mi výborně, publikum je skvělé, s výkonem zase tolik spokojený být nemůžu, ale jsem nesmírně rád, že jsem postoupil. Při volné jízdě se budu snažit zlepšit," řekl ČTK Kaška.

Reklama