Hlavní obsah

Vítěz Gira Di Luca nesmí kvůli dopingu tři měsíce závodit

Vítěz letošního ročníku Gira d'Italia Danilo Di Luca dostal tříměsíční trest za doping. Italský olympijský výbor (CONI) v úterý cyklistu distancoval za účast v aféře z roku 2003.

Článek

Di Luca byl vyšetřován kvůli údajné spolupráci s lékařem Carlem Santuccionem, který měl pro italské sportovce zajišťovat doping. Vedle něj je do kauzy zapleten i mistr světa ve skoku o tyči z roku 2003 a bronzový medailista z olympiády v Aténách Giuseppe Gibilisco. Ten dokonce kvůli obvinění oznámil předčasný konec kariéry.

"Snažím se na to nemyslet a jít vpřed. Jsem přesvědčen o své nevině," prohlásil cyklista, který se bránil tvrzením, že Santuccione byl jeho rodinným lékařem od osmi let. "Měl štěstí, vyvázl z toho lehce. Mohl dostat mnohem tvrdší trest," reagoval žalobce Ettore Torri.

CONI také jednal o podezřelém výsledku testu, kterému se Di Luca podrobil během Gira. Hladina hormonů v cyklistově těle totiž byla na úrovni malého dítěte, což vedlo k podezření, že zakrýval užití zakázaných látek. Olympijský výbor ještě porovnává podezřelý vzorek s jinými Di Lukovými vzorky a není vyloučeno, že jezdec dostane další trest.

Reklama

Související témata: