Hlavní obsah

Družstvo skokanů bylo v závodu na středním můstku na MS sedmé

OSLO

Družstvo českých skokanů na lyžích ve složení Borek Sedlák, Roman Koudelka, Jan Matura a Jakub Janda obsadilo v závodu na středním můstku na mistrovství světa v Oslu sedmé místo. Počtvrté za sebou zvítězili na světovém šampionátu favorizovaní Rakušané.

Foto: Reuters

Norští skokané se radují ze stříbrné medaile v soutěži družstev na MS v Oslu. Tom Hilde, Anders Jacobsen, kouč Mika Kojonkoski, Bjoern Einar Romoeren a Anders Bardal pózují s norskou vlajkou.

Článek

Čeští skokani, v jejichž sestavě nahradil oproti sobotnímu individuálnímu závodu Matura Lukáše Hlavu, zopakovali umístění z Oberstdorfu 2005, kdy na MS skákala družstva na středním můstku naposledy. Před dvěma lety v Liberci byli Češi na velkém můstku pátí, loni na olympijských hrách ve Vancouveru skončili rovněž sedmí.

"Chvilku to vypadalo dost dobře, ale je z toho sedmé místo, škoda. Klukům se to relativně povedlo a k pátému chyběl kousek. V Norsku bych si pátého místa cenil víc než doma v Liberci, kde jsme vždycky silní," řekl trenér David Jiroutek.

O páté místo se reprezentanti dlouho přetahovali, nakonec je však po Jandově slabším skoku v poslední sérii předstihli Japonci a Slovinci. "Ve druhém kole se před Jandysem protivítr přesunul nahoru, dole měl méně a pustilo ho to," řekl kouč k Jandovu druhému skoku.

"Cítil jsem, že mi za hranou pěkně nabralo, ale pak už jsem jenom padal. Nebyl vítr stabilní po celé stráni. Je to škoda. Bylo to super rozjeté. Měli jsme hodně vyrovnaný tým, a proto mě to mrzí dvojnásob," litoval Janda.

Skokan na lyžích Jakub Jandafoto: Martin Malý

Matura skákal poprvé na šampionátu a po druhém skoku ukázal do kamer ruku s nápisem 'mlýny melou'. "Každý rozumný si to domyslí," prohlásil Matura, stále naštvaný z toho, že neskákal sobotní závod jednotlivců. "Tohle nevyprchá, to je neomluvitelné. Výsledky jsou jasné, ale to je jedno. Snad mi to vyjde na velkém můstku," řekl Matura.

Trenér Jiroutek si však za rozhodnutím nepostavit Maturu do závodu jednotlivců pevně stál. "Mám tady pět kluků a čtyři skáčou. Vždycky bude někdo naštvaný. Matura v posledních závodech nebodoval a v Liberci neskákal v tréninku dobře," řekl Jiroutek.

Dodal, že se Maturu povedlo na družstva vyhecovat. "Čekal jsem, že by mohl takhle odskákat. Konečně letos zaskákal v družstvech. Odvedl perfektní práci jako v Japonsku a věřím, že mu to vydrží," pronesl kouč.

Rakušané splnili roli největších adeptů na zlato. V sestavě s mistrem světa ze sobotního závodu Thomasem Morgensternem a stříbrným Andreasem Koflerem, které doplnili Gregor Schlierenzauer a Martin Koch, porazili druhé Norsko o 25 bodů.

Bronz navzdory pádu Severina Freunda při dopadu v posledním skoku získalo s bezpečným náskokem před Polskem německé družstvo.

Skoky na lyžích - družstva, střední můstek
1. Rakousko (Schlierenzauer, Koch, Kofler, Morgenstern) 1025,5 b., 2. Norsko (Jacobsen, Romören, Bardal, Hilde) 1000,5, 3. Německo (Schmitt, Neumayer, Uhrmann, Freund) 968,2, 4. Polsko 953,0, 5. Japonsko 931,1, 6. Slovinsko 924,2, 7. Česko (Sedlák, Koudelka, Matura, Janda) 917,9, 8. Finsko 900,5, 9. Rusko 444,8, 10. Švýcarsko 418,2.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články