Hlavní obsah

Na pořádání olympijských her v roce 2020 kandiduje také Baku

LAUSANNE

Do boje o pořádání letních olympijských her v roce 2020 vstoupilo také Baku. Metropole Ázerbájdžánu se stala šestým známým kandidátem po Madridu, Římu, Tokiu, Istanbulu a Dauhá. Uzávěrka přihlášek je dnes v noci, oficiální seznam uchazečů oznámí Mezinárodní olympijský výbor v pátek.

Foto: Andrew Winning, Reuters

I Baku chce pořádat olympiádu.

Článek

Baku, které může těžit z ropného bohatství Ázerbájdžánu, usilovalo už o pořádání her v roce 2016, kdy neprošlo ani mezi finalisty. Podle mluvčí národního olympijského výboru Konul Nurullejevové tato zkušenost při nadcházejících přípravách výrazně pomůže.

Mluvčí uvedla, že na okraji Baku už se staví hlavní olympijský stadion, který má být dokončen v příštím roce. O tom, kolik peněz hodlá Ázerbájdžán do snahy získat olympiádu investovat, žádná zmínka nepadla.

O pořádání her se chtělo ucházet také Las Vegas, které ovšem nezískalo podporu olympijského výboru USA. Zástupci města hazardu přesto v minulém týdnu zaslali MOV dopis se žádostí o přijetí mezi kandidáty, ovšem bez úspěchu.

MOV rozhodne příští rok v květnu, která města postoupí do finále. Pořadatel her v roce 2020 bude zvolen v září 2013 v Buenos Aires.

Reklama