Hlavní obsah

Na MS v orientačním běhu byl ve sprintu z Čechů nejlepší devátý Glonek

Na domácím mistrovství světa v orientačním běhu byl ve sprintu v Terezíně nejlepší z Čechů devátý Jakub Glonek. Vyhráli Isac von Krusentierna a Tove Alexanderssonová ze Švédska. Dvě Češky, Tereza Janošíková a Adéla Indráková, sice vyhrály dopolední kvalifikační rozběhy, ve finále ale skončily čtrnáctá a šestnáctá.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Jakub Glonek na trati sprintu při mistrovství světa v orientačním běhu v Terezíně.

Článek

Von Krusentierna z kvalifikace prošel až ze 13. místa z patnácti postupujících. Proto ve finále, kde byli závodníci řazeni od nejhorších z kvalifikace, startoval už desátý. Dlouho si užíval křeslo pro vítěze, s časem 13:46 měl náskok desítek vteřin, než se do cíle dostali favorité z kvalifikací. Jen sedm vteřin na něj nakonec ztratil druhý Nor Casper Harlem Fosser, o 13 zaostal Novozélanďan Tim Robertson.

O chuti získat medaili mluvil před šampionátem dosud nejlepší český sprinter Vojtěch Král. S 11. místem spokojený nebyl. "Čekal jsem víc, tohle je takový průměr," řekl novinářům. Nejlepší výkon z domácích běžců podal Glonek, jenž přitom na MS startoval poprvé. "Jsem moc spokojený, nemohl jsem běžet ani o vteřinu rychleji," uvedl. Tomáš Křivda skončil po chybě ve druhé polovině jednatřicátý.

Závodníci se v Terezíně podívali na několik kontrol nejprve do parku a města, poté pro ně stavitel trati připravil labyrint mezi zdmi vojenské pevnosti včetně tunelů skrz hradby. Volit pak museli mezi cestami po silnici nebo hradebními příkopy. "Překvapil nás rychlý start. Čekali jsme, že se půjde hned mezi zdi," řekl na tiskové konferenci vítězný Von Krusentierna. Ženy sprint hodnotily jako velmi technický, překvapilo je, jak těžko se běhalo v travnatých úsecích.

Alexanderssonová má mistrovské tituly ze všech lesních disciplín, individuální zlato ze sprintu jí ale zatím chybělo. První místa získala i po chybě na dlouhém postupu, kde zaběhla k cílové aréně, kudy nešlo proběhnout. "Ale bojovala jsem dál," dodala.

Chybu asi na 15 vteřin udělala podle svých slov i druhá Natalia Gemperleová. Ruska startující pod neutrální vlajkou ztratila na Alexanderssonovou devět vteřin. Bronz s odstupem 17 sekund brala Dánka Maja Almová, která se kromě orientačního běhu věnuje i atletice a snažila se také kvalifikovat na olympijské hry v Tokiu.

Z Češek podala nejlepší výkon Tereza Jánošíková, skončila na 14. místě. Také ona od sebe čekala víc. Řekla, že jí v cíli chybělo "flow", v řeči orientačních běžců plynulost. Kde konkrétně chybovala, ale krátce po závodě zatím neuměla říct. Adéla Indráková skončila šestnáctá, Vendula Horčičková na 22. místě.

MS pokračuje v neděli závodem sprintových štafet v Doksech u Máchova jezera. V úterý se přesunou orientační běžci do lesa v Jizerských horách, poslední dva závody budou v pískovcových skalách na Kokořínsku.

Mistrovství světa v orientačním běhu - sprint v Terezíně (Litoměřicko):
Muži:
1. Von Krusentierna (Švéd.) 13:46
2. Fosser (Nor.) -7
3. Robertson (N. Zél.) -13
...
9. Glonek -26
11. Král -32
31. Křivda (všichni ČR) -1:42
Ženy:
1. Alexanderssonová (Švéd.) 14:03
2. Gemperleová (Rus.) -9
3. Almová (Dán.) -17
...
14. Jánošíková -1:04
16. Indráková -1:11
22. Horčičková (všechny ČR) -1:26

Reklama