Hlavní obsah

Stát by při podpoře sportu podle Buzkové neměl spolupracovat s ČSTV

PRAHA

Stát by podle ministryně školství, tělesné výchovy a sportu Petry Buzkové měl pomoci českému sportu, který se dostal do potíží kvůli financování Sazka Areny v Praze-Libni. Měl by ale obejít podle ní již nevěrohodný Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) a spolupracovat přímo s jednotlivými sportovními svazy.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Petra Buzková

Článek

V televizní diskusi Otázky Václava Moravce v neděli také ministryně prohlásila, že generální ředitel Sazky Aleš Hušák na svém místě nemá co dělat.

"Stát by českému sportu měl pomoci. Ovšem ne takovým způsobem, že bude dotovat halu Sazky, ani takovým způsobem, že bude dávat finanční prostředky ČSTV, který opakovaně ukázal, že s těmito finančními prostředky nedokáže hospodařit správně," řekla Buzková.

Valná hromada ČSTV v sobotu zvolila popáté předsedou největší sportovní organizace Vladimíra Srba. Ten ve svém projevu několikrát kritizoval stát za nedostatečnou podporu sportu. Buzková jeho kritiku označila za "absolutní drzost". Podle ní za současnými potížemi s financováním českého sportu stojí právě ČSTV.

ČSTV by měl zvážit personální změny v Sazce

"Český sport se dostává do finančních potíží právě z toho důvodu, že společnost Sazka nevyplácí ČSTV ty finanční prostředky, které je vyplácet povinna. Ale já jsem přesvědčena o tom, že právě ČSTV by v takovémto případě měla uvažovat o zásadních personálních změnách ve společnosti Sazka," uvedla.

Zdůraznila, že by bylo na místě odvolat Hušáka. Ani generální ředitel Sazky na sobotní valné hromadě ČSTV nešetřil kritikou na adresu ministerstva, které Buzková řídí. "Místo svolávání tajných schůzek by někdo měl být tady," reagoval na skutečnost, že ministryně ani letos na valnou hromadu největší sportovní organizace nepřijela a zástupce MŠMT Nymburk opustil ještě před Hušákovým vystoupením.

Podle Buzkové bude stát Sazka Arena asi 15 miliard, což je zhruba pětkrát více, než byly původní "reálné" odhady. ČSTV jako hlavní akcionář Sazky tomu podle jejího mínění nečinně přihlížel a zvedal pro to ruku. Český sport by tak prý měl přemýšlet o tom, jestli ČSTV řádně spravuje jeho peníze.

Nejprve by měl odejít management

Pokud bude nutné Sazka Arenu finančně podpořit, měl by to podle Buzkové stát udělat tak, jako když pomáhá krachujícímu podniku. "Nejprve má odejít management, díky kterému je ten podnik v krachu. Potom má stát získat rozhodující vliv na chod tohoto podniku a teprve potom může sanovat jeho ztráty," prohlásila.

Český svaz tělesné výchovy, sdružující 76 sportovních svazů, loni dostal ze státního rozpočtu 638 miliónů korun a od Sazky 509 miliónů, což bylo o 185 miliónů méně, než předpokládal rozpočet. Vedení Sazky rozdíl zdůvodňuje nově stanovenou povinností odvést DPH, která ho stála 220 miliónů. Problém by však nevznikl, kdyby Sazka nemusela ročně splácet zhruba 600 miliónů korun za výstavbu Sazka Areny.

Reklama

Související témata: