Hlavní obsah

Svaz odmítá rozepře s trenérem Sáblíkové

Karel FeltPrávo

Informace o sporu vedení Českého svazu rychlobruslení v čele s jeho předsedou Ladislavem Peškou a Petrem Novákem, trenérem nejlepší domácí závodnice Martiny Sáblíkové, začaly v poslední době pronikat na veřejnost. Vedení svazu se ale proti těmto názorům ohradilo, podle Pešky jde pouze o výměnu někdy odlišných názorů.

Článek

Rychlobruslaři jako malý svaz mají omezené finanční prostředky na krytí všech aktivit pro co nejkvalitnější přípravu. Sáblíkové však zajišťuje potřebné finance ve výši asi pěti miliónů korun agentura Sport Invest Markenting, která už má výraznou část rozpočtu pokrytou. O další jedná a hledá partnery.

"Vedení Českého svazu rychlobruslení (ČSR) podporuje a bude i nadále podporovat tréninkovou přípravu i závodní aktivity Martiny Sáblíkové. Do tohoto rámce spadá i jednání o reprezentační smlouvě mezi Martinou Sáblíkovou a ČSR, kde byly Sáblíkové nabídnuty značně nadstandardní, a na české sportovní poměry ojedinělé možnosti prezentace jejích osobních sponzorů," píše se v prohlášení, které dostal deník Právo. Sáblíková má mít k dispozici pro své sponzory 80 procent reklamních ploch.

"Bohužel zároveň musíme konstatovat, že finanční prostředky, které má svaz k dispozici, jsou značně limitovány. Nerealizován zůstal poolympijský příslib Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na zřízení sportovního centra mládeže pro dlouhou dráhu, značným zásahem je i nedávné rozhodnutí ČSTV o cca 25procentním krácení původně přidělených dotací na letošní činnost sportovních svazů. Za těchto okolností je možné ze strany svazu zabezpečit účast nejlepších závodníků pouze na vrcholných sportovních akcích. A pak už zbývá jen na skromný příspěvek na přípravu závodníků formou dotace jednotlivým oddílům," vysvětluje vedení svazu.

Rychlobruslaři se snaží podporovat nejen Sáblíkovou a velmi perspektivní Novákovu skupinu na dlouhé dráze, ale i další tréninková uskupení, včetně závodníků na krátké dráze v čele s Kateřinou Novotnou, v posledních týdnech velmi úspěšnou v závodech SP. Zbytečně utajeno zůstává místo, kde by do roku 2010 měla vyrůst krytá hala s dlouhým oválem. Kolem ní se vyrojilo po úspěšném vystoupení Sáblíkové na ZOH v Turíně hodně zájemců, ale nyní zřejmě zbývá jediný vytrvalec, který se zatím bojí vystoupit z anonymity.

Reklama