Hlavní obsah

Cyklista Kaňkovský je mistrem světa v omniu

PALMA DE MALLORCA

Český dráhový cyklista Alois Kaňkovský se stal v Palmě de Mallorca mistrem světa v omniu. Disciplína, která se skládá z pěti různých závodů, se jela na šampionátu poprvé. Kaňkovský zvítězil před Argentincem Walterem Fernandem Perezem a Američanem Charlesem Bradleym Huffem.

Článek

Pro Českou republiku získal první světový titul pět let po kodaňském triumfu Lady Kozlíkové ve scratchi. O svém vítězství Kaňkovský rozhodl až v závěrečné páté disciplíně, kilometru s pevným startem, když v přímém souboji o zlato jednoznačně porazil Argentince Pereze.

"Jsem strašně šťastný. Tři proužky světového šampiona, které teď budou zdobit můj dres, jsem strašně chtěl. Myslel jsem na ně už před rokem, vyšlo to ale až nyní," řekl ČTK Kaňkovský. Mezi muži získal český dráhař titul po dlouhých 21 letech, v Colorado Springs v roce 1986 vyhráli stíhači a tandem Vítězslav Vobořil, Roman Řehounek.

Kaňkovský ztratil v předposlední čtvrté části jakéhosi dráhového pětiboje osmibodový náskok, který si vybojoval v úvodních třech disciplínách - letmém sprintu na 200 metrů, scratchi na 5 km a stíhačce na 3 km. V bodovacím závodě na 15 kilometrů zvítězil Perez, zatímco Kaňkovský skončil až devátý. Oba největší soupeři tak měli před závěrečným kilometrem s pevným startem shodně po 17 bodech. Třetí Jesse Sergent z Nového Zélandu na ně ztrácel 11 bodů.

Kaňkovský potvrdil, že kilometr je jeho silná zbraň. Před rokem na MS v Bordeaux v něm obsadil sedmé místo. Český jezdec zajel čas 1:04,183 minuty a Pereze porazil o tři a půl sekundy. Rychlejší byl pouze Francouz Michael D'Almeida.

Týmoví sprinteři si olympiádu nevyjeli

V týmovém sprintu skončila česká trojice Ivan Vrba, Tomáš Bábek a Adam Ptáčník na dvanáctém místě, když dosáhla času 46,235. "Přál jsem si umístění do desátého místa. Tolik týmů se probojuje na olympijské hry v Pekingu. Proto jsem trochu zklamán, odstupy od Ruska a Ukrajiny byly minimální. Budeme muset objet co nejvíce závodů, abychom získali potřebné body," řekl trenér českých sprinterů Zdeněk Dohnal.

Ve stíhacím závodu na 4 kilometry potvrdil svoji absolutní extratřídu Bradley Wiggins z Británie. Již v dopolední kvalifikaci za sebou nechal obhájce zlata Roberta Bartka z Německa o pět sekund. Ve finále sice Bartko po 500 metrech těsně vedl, ale poté olympijský vítěz z Atén rozkmital své pedály neuvěřitelnou rychlostí a po 2750 metrech svého soupeře dojel. Navázal tak na své zlato z roku 2003.

MUŽI
Omnium:
1. Kaňkovský (ČR) 19 b., 2. Perez (Arg.) 28, 3. Huff (USA) 37, 4. Lisuckij (Běl.) 37, 5. Kreuzfeldt (Dán.) 38, 6. De Fauw (Belg.) 40, 7. D'Almeida (Fr.) 41, 8. Bellis (Brit.) 42.
Stíhací závod na 4 km:
Finále: Wiggins (Brit.) - Bartko (Něm.) dojet po 2750 metrech, o 3. místo: Escobar 4:23,417 - Tauler (oba Šp.) 4:29,536.
Týmový sprint:
Finále: Francie (Bauge, Bourgain, Tournant) 43,830 - Británie (Edgar, Hoy, McLean) 43,832, o 3. místo: Německo (Forstemann, Levy, Nimke) 44,286 - Nizozemsko 44,286, ...12. ČR (Vrba, Bábek, Ptáčník).
ŽENY
Týmový sprint:
Finále: Británie (Pendletonová, Readeová) 33,631 - Nizozemsko (Hijgenaarová, Kanisová) 33,974, o 3. místo: Austrálie (Bayleyová, A. Mearesová) 33,810 - Francie 34,644, ...11. ČR (Valová, Kozlíková).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články