Hlavní obsah

Peklo na RAAM skončilo, zrodil se nejlepší český výsledek v historii

Jen těžko popsatelný pocit prožil Daniel Polman, když v sobotu vyšvihl na cílové čáře v Annapolis efektní „wheelie“. Po deseti dnech, devatenácti hodinách a devětačtyřiceti minutách útrap v sedle měl novopacký dobrodruh na nejslavnějším cyklistickém ultramaratonu Race Across America za sebou 4960 km a v celkovém pořadí sólo závodníků mu patřilo sedmé místo.

Daniel Polman úspěšně dokončil RAAMVideo: Traga

 
Článek
Fotogalerie

Polman se po startu v kalifornském Oceanside pohyboval neustále na hranici první desítky a v závěrečné fázi vyčerpávajícího nonstop dobrodružství se na východním pobřeží USA dokázal prodrat na konečné sedmé místo. Postaral se tak o dosud nejlepší výsledek českých závodníků a současně vytvořil český traťový rekord. RAAM před Polmanem dokončili Svaťa Božák a Tomáš Navrátil, tři jezdci cílem neprojeli.

Vysněný start Polmana navíc provázely komplikace, sedm týdnů před závodem si totiž komplikovaně zlomil klíční kost a lékaři museli zranění spravit několika šrouby. „Po tom všem, co jsem před startem zažil, se cítím jako v tom nejlepším snu. Lépe to dopadnout nemohlo," hlásil zpoza oceánu český závodník.

Foto: Sport.cz

Daniel Polman v cíli RAAM.

V průběhu závodu Polman absolvoval v průměru 460 km denně a většinou během dne nenaspal víc než dvě hodiny. „Velkou zásluhu na úspěchu má i osm členů doprovodného týmu, kteří odvedli parádní práci. Dopředu nás hnali i skvělí fanoušci," děkoval na dálku vytrvalec, jenž je mj. českým rekordmanem v cyklistické čtyřiadvacetihodinovce - v roce 2016 za jeden den zvládl ujet 911 km.

Race Across America patří mezi cyklistickými ultramaratony k legendám. Limit na zvládnutí 3000 mil dlouhé trasy ze západního pobřeží (Kalifornie) k východnímu pobřeží (Maryland) je pouhých 12 dní a dojet v něm se podaří většinou pouze polovině startovního pole. Závod je náročný nejen délkou, ale i klimatickými extrémy - vede třemi pouštěmi s teplotami až 50°, přes tři horská sedla s výškou 3000 metrů a teplotami okolo nuly i přes pláně s nekonečnými rovinami a silným větrem.

Reklama