Hlavní obsah

Lídr Tour jel na elektrokole! A ještě použil maximální výkon

Albi/Praha

Lídr Tour de France použil elektrokolo! Všichni jeho parťáci rovněž. A světe div se, nikoho to neznepokojuje... Stalo se tak totiž jen v rámci úterního volného dne, kdy si Julian Alaphilippe z formace Deceuninck Quick Step vyrazil s týmovými kolegy na kávu v sedlech nových strojů Specialized Creo, které disponují motory s maximálním výkonem 240 wattů.

Foto: Sport.cz

Lídr Tour Julian Alaphilippe vyrazil během volného dne na projížďku na elektrokole.

Článek

Osm let čekala Francie, než bude mít při Tour de France během prvního volného dne vlastního závodníka ve žlutém trikotu. Tehdy bylo Alaphilippovi devatenáct, věnoval se cyklokrosu a dva roky jej dělily od podpisu kontraktu s týmem Quick Step.

Nyní je Alaphilippe miláčkem publika. Stovky fanoušků obléhaly v úterý hotel belgické formace v městě Albi, odkud vyrazí do středeční etapy po dni volna spojeném s prezentací nového kola společnosti, která stejně jako celá Francie doufá, že sedmadvacetiletý cyklista vydrží ve žlutém trikotu co nejdéle.

„Prožil jsem parádní začátek Tour. Je to zvláštní okamžik kariéry. Výjimečný. Maillot Jaune mě motivuje k lepším výkonům, dodává sebevědomí. Současně se snažím zůstat nohama na zemi, protože si uvědomuji, že nejtěžší část závodu je teprve před námi,“ prohlásil Alaphilippe, který má v čele průběžného pořadí náskok 72 vteřin na druhého Gerainta Thomase, obhájce prvenství z týmu Ineos.

„Myslím, že ještě několik dnů ve žlutém vydržím. Sice nás čekají Pyreneje, ale věřím, že překvapím i sám sebe,“ smál se Alaphilippe v hotelovém sále, kde se tísnily desítky žurnalistů, fotografů i televizních štábů.

„Každý další den ve žlutém pro mě bude bonusem. Chci si to maximálně vychutnat,“ prohlásil Alaphilippe a nechtěl se zaobírat dohady, zda může přežít ve žlutém dalších jedenáct etap až do finiše v Paříži. „Jedna věc je nosit žlutý dres týden a zcela odlišnou záležitost představuje možnost dojet s ním k Vítěznému oblouku. Ale já svůj přístup a způsob závodění nezměním, protože mi přináší radost a zrovna tak i fanouškům,“ prohlásil miláček francouzských davů.

Nejlepší jezdec letošní sezony nepřestává oslňovat. Nejprve útokem ve třetí etapě, kdy získal žlutý trikot. Následně obdivuhodně, byť neúspěšně, hájil pozici lídra v horském dojezdu na Planinu krásných dívek. Jen o dva dny později si žlutý trikot vzal zpět po fantastickém útoku při etapě do Saint Etienne, následně hrál klíčovou roli při rozcupování pelotonu v pondělní etapě komplikované bočním větrem.

„Mám pocit, že ještě nikdy jsem se necítil tak dobře. Stále jsem docela čerstvý,“ usmál se Alaphilippe. „Vnímám nadšení celé země a snění fanoušků. Budu brát etapy jednu po druhé a uvidíme, jaký bude výsledek.“

Reklama

Související témata: