Hlavní obsah

Mimořádný moment na Tour! Závod byl v průběhu etapy ukončen a má nového lídra

Saint-Jean-de-Maurienne/Praha
Aktualizováno

Devatenáctá etapa Tour de France byla kvůli bouřce s krupobitím a nánosům štěrku na trati ukončena zhruba 30 km před cílem a zůstane bez vítěze. Novým vedoucím jezdcem je kolumbijský cyklista Egan Bernal, který úspěšně nastoupil během dlouhého výšlapu na nejvyšší alpský průsmyk Col de l'Iseran a zlikvidoval manko minuty a půl, které měl na dosavadního lídra Francouze Juliana Alaphilippa. Kvůli sesuvům půdy bude zkrácena i sobotní předposlední etapa.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Jezdce měli na Tour de France v nohách další těžkou etapu

Článek
Fotogalerie

Alaphilippe jel ve žlutém trikotu 14 etap, ale dnes na Bernalův nástup nestačil a o náskok přišel. O šanci smazat ztrátu v následujícím sjezdu jej připravil verdikt organizátorů, kteří s ohledem na bezpečnost jezdců etapu ukončili.

Do plánovaného cíle v Tignes už cyklisté nedorazili, neboť trať byla kvůli nánosům krup, vody a štěrku nesjízdná. Zpráva o ukončení závodu po 89 kilometrech zastihla čelo ve Val d'Isére, jako konečný výsledek se počítají časy z Col de l'Iseran. Díky tomu se Col de l'Iseran nejprve zapsalo jako nejvýše položený cíl v historii Tour. Později však bylo rozhodnuto, že etapa bude bez vítěze.

Po Bernalovi jím projel jako druhý Brit Simon Yates, třetí byl Francouz Warren Barguil. Obhájce titulu Brit Geraint Thomas i průběžně čtvrtý Nizozemec Steven Kruijswijk na Kolumbijce ztratili zhruba minutu, Alaphilippe dvě.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Egan Bernal je novým vedoucím mužem Tour de France

Pinot musel odstoupitPrvní ranou pro francouzské fanoušky bylo odstoupení Thibauta Pinota, pátého muže průběžného pořadí, který ztrácel na první pozici minutu a padesát vteřin. Zdál se ve skvělé formě, zejména v horách exceloval. Vždyť dokázal vyhrát etapu s dojezdem na Tourmalet.

Jenže ve středeční etapě si nešťastně poranil levé koleno, když nakopnul vlastní řídítka při manévru, kdy se vyhýbal karambolu. Ve čtvrtek bolest přemohl, v pátek už nikoliv.

Záhy po startu etapy si přivolal lékařský vůz a se zabandážovanou nohou dalších čtrnáct kilometrů pokračoval. Nebyl však schopný tlačit do pedálů, jel na nejlehčí převod. A šestaosmdesát kilometrů před cílem etapy s vidinou výstupu na nejvyšší bod Tour de France - Col de l´Iseran (2770 metrů nad mořem) - v slzách odstoupil.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Julian Alaphilippe se musel rozloučit se žlutým trikotem

Alaphilippe přišel o žlutý trikot

Dalším pohroma pro francouzské příznivce a fanoušky lídra závodu Juliana Alaphilippa přišla právě při výstupu na Iseran. Muž ve žlutém trikotu se dlouho držel ve skupině jezdců na celkové pořadí. Ale šest kilometrů odvrcholu hory zaútočil Thomas z formace Ineos, jehož následoval Kruijswijk z týmu Jumbo Visma. Alaphilippe nebyl schopný reagovat.

Brzy jej setřásl i Bernal, dvojka stáje Ineos. Právě ten nakonec měl nejvíce sil a přes vrchol se přehoupnul jako první. Když Alaphilippe dorazil na vrchol, ztrácel minutu a sedm vteřin na skupinu obhájce prvenství Gerainta Thomase, ještě o dalších padesát vteřin více na Bernala.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Julian Alaphilippe přišel o žlutý trikot

Ve sjezdu Alaphilippe sice ukrajoval z manka vteřinku za vteřinkou, jenže rozhodčí po konzultaci s ředitelem závodu etapu zastavili.

„Bylo jako sen nosit žlutý dres tak dlouho. Déle, než jsem si dokázal představit. Každý den jsem tlačil do pedálů ze všech sil a držel první místo déle, než jsem si dokázal představit. Nemyslím si, že mohu žlutý dres získat zpět. Ale necítím žádnou lítost," prohlásil Julian Alaphilippe.

 Sněhová bouře etapu zastavila

Údolím před výstupem do cílového Tignes se totiž přehnala sněhová bouře. Jejím následkem silnice došlo k sesuvům půdy, přes níž by se prostě závodníci neměli šanci do cíle dostat. Ani rychlá reakce údržby, která začala cesty k cílovému městu okamžitě čistit, nepomohla.

Rozhodčí nejprve započetly výsledky z vrcholu Iseranu, který se tak poprvé v historii Tour měl stal cílovým místem. Později však bylo rozhodnuto, že etapa zůstane bez vítěze. Dvaadvacetiletý Bernal se i přesto posunul do čela závodu, před Francouzem Julianem Alaphilippem má náskok 45 sekund.

O vítězi Tour definitivně rozhodne sobotní 20. etapa z Albertville do Val Thorens, která byla zkrácena z plánovaných 130 na 59 km. Jezdci vynechají stoupání na Cormet de Roselend, cíl leží po více než 33 km dlouhém výšlapu ve výšce 2365 metrů. Kratší etapa se naposledy jela v roce 1996.

V neděli cestou do Paříže už se nezávodí.

Tour de France - 19. etapa (Saint-Jean-de-Maurienne - Col de l'Iseran) - předčasně ukončena po 89 km a nehodnocena.
Průběžné pořadí:
1. Bernal (Kol./Ineos) 78:00:42,
2. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick-Step) -48,
3. Thomas (Brit./Ineos) -1:16,
4. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:28,
5. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:55,
6. Landa (Šp./Movistar) -4:35,
7. Urán (Kol./EF Education First) -5:14,
8. Quintana (Kol./Movistar) -5:17,
9. Valverde (Šp./Movistar) -6:25,
10. Porte (Austr./Trek-Segafredo) -6:28,
...15. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -26:10.

Reklama