Hlavní obsah

Mistrem Evropy v silničním závodě je italský cyklista Viviani

Mistrem Evropy v silničním závodě cyklistů v Alkmaaru se stal Ital Elia Viviani. Druhý skončil Belgičan Yves Lampaert a třetí Němec Pascal Ackermann. O zlatu se rozhodlo ve spurtu mezi Vivianim a Lampaertem, Ackermann vypadl ze hry o titul v závěrečných kilometrech. Ze sedmičky Čechů dokončil závod pouze Jan Bárta na 41. místě se ztrátou sedm a půl minuty na vítěze.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ital Elia Viviani se může radovat z titulu mistra Evropy

Článek

Před závěrečným závodem šampionátu vzdali účastníci minutou ticha hold Belgičanovi Bjorgu Lambrechtovi, který zemřel v pondělí na následky těžkého pádu při etapovém podniku Kolem Polska. Pak už vyrazili cyklisté na trať měřící celkově 172,6 km, z nichž absolvovali necelou čtvrtinu mimo město a zbytek pak přímo v Alkmaaru na okruzích o délce 11,5 kilometru.

Zhruba po dvou třetinách závodu se díky zvýšenému tempu Italů oddělila třináctičlenná skupina, ve které byl mezi čtyřmi italskými závodníky i obhájce loňského prvenství z Glasgow Matteo Trentin. Silná skupina si sice nevyjela nikterak velký náskok, ale nakonec to stačilo. Italové nachystali vše pro Vivianiho a dvě kola před koncem odjeli pozdější medailisté.

Ackermann se musel tři kilometry před cílem smířit s bronzem. Lampaert sice v závěru zkusil zaútočit, ale Ital, který byl jedním z hlavních favoritů, si finiš pohlídal. Třicetiletý Viviani, který je rovněž skvělým dráhařem, tak oslavil další velký úspěch. Nedávno vyhrál jednu z etap Tour de France. Na ME vylepšil stříbro ze silničního závodu v Herningu 2017.

"Tohle je jedno z mých největších vítězství, protože je to naprosto něco jiného, než když se spurtuje ve skupině," prohlásil Viviani, olympijský vítěz v dráhové disciplíně omnium z Ria de Janeiro 2016.

Přiznal, že Italové zaimprovizovali. "Nakonec jsme jeli s úplně odlišnou taktikou v porovnání s tím, jak jsme vše zamýšleli ráno, kdy jsme uvažovali o spurtu. Pak jsme ale chtěli udělat závod těžký. I s ohledem na to, co jsme viděli v závodech žen a třiadvacítek," řekl Viviani.

"Těch asi šest okruhů před cílem jsme se rozhodli odjet a skupinu rozdělit. Jak se ukázalo, byl to dobrý tah. Věděli jsme, že by to pak mohlo být nejen o taktice, ale také o tom, co má kdo v nohách. Naštěstí nám v nich ještě něco zůstalo," dodal Viviani.

Bárta přijel do cíle s velkou ztrátou, Petr Hampl, Tomáš Kalojíros, Dominik Neuman, Michal Schlegel, František Sisr a Daniel Turek závod nedokončili. Česká výprava se v Alkmaaru medaile nedočkala.

Mistrovství Evropy v silniční cyklistice v Alkmaaru (Nizozemsko):
Závod s hromadným startem:
Muži (172,6 km):
1. Viviani (It.) 3:30:52
2. Lampaert (Belg.) -1
3. Ackermann (Něm.) -9
4. Kristoff (Nor.)
5. Mörköv (Dán.)
6. Bennett (Ir.) všichni -33
...
41. J. Bárta -7:25
Hampl
Kalojíros
Neuman
Schlegel
Sisr
Turek (všichni ČR) všichni nedokončili

Reklama

Související témata: