Hlavní obsah

Španělskou část Tour de France provázely exploze

MADRID

Nejen dopingové případy ohrožují letošní ročník cyklistické Tour de France. Při středeční etapě závodu na severu Španělska se na místě, kde krátce předtím projel peloton cyklistů, ozvaly dvě malé exploze. Výbuchy byly předem nahlášené po telefonu, přiznala se k nim baskická separastická organizace ETA. Informaci přinesly internetové stránky deníku El País.

Článek

Ještě před výbuchem oznámil neznámý hlas po telefonu, že ETA umístila několik náloží kolem trati Tour de France vedoucí přes region Navarra. Exploze vybuchly asi padesát metrů od silnice a nebyl při nich nikdo zraněn, cyklistický závod normálně pokračuje dál.

"Jedna z náloží o malé síle vybuchla v Belagui v Navarre," potvrdil informaci mluvčí místní samosprávy. Policie ani orgány z místní oblasti se zatím k incidentu oficiálně nevyjádřili. Francouzská policie nicméně ve stejné době zadržela na jihu Francie poblíž města Bayonne člena organizace ETA v kradeném voze. Nálože explodovaly necelý kilometr od francouzské hranice.

ETA už má během svého řádění od roku 1968 na svědomí přes 800 lidských životů. jejich terči jsou především oblasti Baskicka na severu Španělska a také na jižním území Francie.

Reklama