Hlavní obsah

Bikerku Huříkovou nadchla dřina v Livignu

PRAHA

Tři týdny tvrdé dřiny v horách má za sebou bikerka Tereza Huříková. V italském Livignu, zamilovaném letovisku, směřovala veškeré tréninkové úsilí k mistrovství světa, které ji čeká v září ve skotském Fort Williamu.

Foto: mtbs.cz/Jan Němec

Tereza Huříková

Článek

Livigno je pro 20letou cyklistku z Vimperka srdeční záležitostí. I proto, že tam před dvěma lety získala titul juniorské mistryně světa. „Sotva sem přijedu, hned se mi ty vzpomínky vracejí,“ přiznává Huříková. „Trať, na které se konal šampionát, je pořád vyjetá. Jakmile jsem tam poprvé najela, okamžitě se mi vybavil závod,“ prozrazuje.

Vloni se touto dobou do Livigna nedostala. „Nenašel se čas mezi závody. Jsem ráda, že mi to teď vyšlo. Jsou tady ideální podmínky pro trénink,“ říká. Během tří týdnů se nekochala jen krásami okolních hor. „To soustředění bylo drsné. Ze začátku jsem jezdila i pětihodinové tréninky. Jeden kopec jsem vyjížděla 45 minut, pak sjezd dolů a znovu. Na necelých pěti kilometrech bylo převýšení tisíc metrů,“ popisuje.

Ve vysoké nadmořské výšce nebyla z bikerek sama. „Kousek ode mě trénovala Italka Lechnerová a byla tady i Ruska Kalentěvová, která teď cross country vládne,“ říká Huříková. „Nikdo ze světové špičky nechce nic podcenit. Já dobře vím, že mi ta dřina pomůže. Ze začátku jsem si myslela, že to nepřežiju, ale teď ke konci soustředění už se cítím daleko líp. Celkově jsem se zaměřila na vytrvalost a sílu, závěr už jsme s trenérem ladili víc do rychlosti,“ líčí Huříková.

Lituje neúčasti Dahleové 

Mrzí ji jen fakt, že na MS ve Skotsku nebude mít jednu z velkých soupeřek, a svůj vzor, Norku Gunn-Ritu Dahleovou. Ta na bikách už vyhrála vše, co se dalo, ale zdravotní problémy ji donutily předčasně ukončit sezónu. „Kdykoliv jsem měla Gunn-Ritu vedle sebe na startu, dodávalo mi to vnitřní sílu. Vždycky mě nabíjela svou neskutečnou profesionalitou. Když tam teď není, je v první řadě velká díra,“ posteskne si Huříková.

„Ale naprosto ji chápu. Prodělala nějakou infekci, táhlo se to s ní strašně dlouho a řekla, že se radši připraví pořádně na olympiádu v příštím roce. Každopádně jí určitě napíšu nějaký povzbuzující vzkaz na webové stránky,“ slibuje závodnice týmu Česká spořitelna MTB.

Z Livigna se vrací domů v pátek a hned druhý den se postaví na start finále Českého poháru v cross country v Jablonci. „Sama jsem zvědavá, jak ten drsný přechod domů zvládnu. Ale udělali jsme maximum, aby forma gradovala a ve Skotsku mě to co nejmíň bolelo,“ líčí bikerka, již čeká na konci září ještě časovka na MS ve Stuttgartu na silnici.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články