Hlavní obsah

Pro Bábka skončil keirin na MS v opravách, Babor byl ve scratchi patnáctý

Berlín

Českému dráhaři Tomáši Bábkovi vůbec nevyšel start na mistrovství světa v Berlíně v disciplíně keirin, v níž získal před třemi lety světový bronz. Dnes vypadl již v opravách. Daniel Babor byl ve scratchi patnáctý. Dánové v týmové stíhačce vedle zisku zlata opět zlepšili světový rekord.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Dvaatřicetiletý Bábek, evropský šampion z keirinu z roku 2016, byl v poslední páté rozjížďce prvního kola čtvrtý ze šesti jezdců, do čtvrtfinále ale postupovali jen první dva. Neuspěl pak ani v opravách, když byl ve své rozjížďce poslední čtvrtý. Ze zisku titulu se radoval dvaadvacetiletý Harrie Lavreysen z Nizozemska.

O rok starší Bělorus Jauhen Karaljok byl nejlepší během 60 okruhů o celkové délce 15 kilometrů ve scratchi, kde obsadil patnácté místo ze čtyřiadvaceti závodníků na startu Babor.

Zlato z týmové stíhačky získali favorizovaní Dánové, kteří již ve středu během úvodního dne šampionátu dvakrát přepsali na velodromu v Berlíně rekordní tabulky. Po kvalifikaci stihlo kvarteto Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg Madsen a Rasmus Pedersen při cestě do finále čtyři kilometry v čase 3:46,203.

Dnes přišlo ve stejné sestavě další výrazné zlepšení. V souboji o zlato proti Novozélanďanům zajeli Dánové čas 3:44,672. Ve stejné disciplíně mezi ženami zvítězily Američanky. Jennifer Valenteová, Chloé Dygertová, Emma Whiteová a Lily Williamsová předčily ve finálové jízdě Britky.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v Berlíně:
Muži:
Stíhací závod družstev - finále:
Dánsko (Hansen, Johansen, Madsen, Pedersen) 3:44,672 (světový rekord) - Nový Zéland (Stewart, Strong, Gate, Kerby) 3:49,713
o 3. místo:
Itálie (Consonni, Ganna, Lamon, Milan) 3:47,511 - Austrálie dostižena
Scratch:
1. Karaljok (Běl.)
2. Consonni (It.)
3. Mora (Šp.)
...
15. Babor (ČR)
Keirin:
1. Lavreysen (Niz.)
2. Wakimoto (Jap.) -0,036
3. Awang (Malaj.) -0,108,
...
23. Bábek (ČR) - vyřazen v opravách
Ženy:
Stíhací závod družstev - finále:
USA (Valenteová, Dygertová, Whiteová, Williamsová) 4:11,235 - Británie (Barkerová, Archibaldová, Dickinsonová, Evansová) 4:13,129
o 3. místo:
Německo (Brausseová, Brennauerová, Kleinová, Stocková) 4:12,964 - Kanada 4:20,404

Reklama