Hlavní obsah

Schachmann si na Paříž-Nice dojel pro životní triumf

La Colmiane
Aktualizováno

Zkrácený závod Paříž-Nice ovládl německý cyklista Maximilian Schachmann, který udržel vedení i po sobotní závěrečné horské etapě z Nice do La Colmiane. Pro etapový triumf si po sólovém úniku v závěru dojel Kolumbijec Nairo Quintana.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Německý cyklista Maximilian Schachmann.

Článek

Schachmann v posledním kilometru dokázal zareagovat na útok Tiesje Benoota a belgického soupeře nakonec v celkovém pořadí porazil o 18 sekund. Šestadvacetiletý Němec, který už má na kontě i jedno etapové vítězství na Giru, si připsal nejlepší výsledek v dosavadní kariéře.

"Bylo to velmi, velmi těžké finále. V posledních kilometrech jsem si prošel peklem," řekl Schachmann. "O tom, že budu hrát důležitou roli v některém z etapových závodů, jsem vždycky snil. Teď jsem to dokázal," radoval se pátý německý vítěz v historii závodu. Po devíti letech napodobil Tonyho Martina.

Z českých jezdců byl dnes lepší Roman Kreuziger, který dojel na 27. příčce se ztrátou osmi minut na Quintanu. Hned za ním skončil Zdeněk Štybar a v konečné klasifikaci obsadil 20. místo. Kreuziger závod, který kvůli šíření nákazy koronavirem přišel o nedělní závěrečnou etapu, zakončil na 24. místě.

"Quintana ukázal, že letos na jaře v kopcích s ním není nikdo konkurenceschopný. Bylo to technické, hodně nahoru dolů, já si to hodně protrpěl, ale nechal jsem tam všechno, protože víme, že je to možná poslední závod před tím, než se vrátíme zpátky k normálu v Evropě a situace kolem koronaviru uklidní," uvedl Kreuziger v nahrávce pro média.

Nyní se těší domů do Plzně za rodinou. Poletí z Nice přes Frankfurt. "Snad nebude zrušený let. Pak mě čeká karanténa 14 dní, byl jsem poučený, co můžu a nemůžu. Je důležité, aby teď byli všichni lidi zodpovědní," dodal člen týmu NTT Pro Cycling.

Cyklistický závod Paříž-Nice (WorldTour) - 7. etapa (166,5 km)
1. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic)4:27:01
2. Benoot (Belg./Sunweb)-46
3. Pinot (Fr./Groupama-FDJ)-56
4. Higuita (Kol./EF)''
5. Nibali (It./Trek-Segafredo)''
6. Schachmann (Něm./Bora-hansgrohe)-58
...
27. Kreuziger (ČR/NTT)-8:10
28. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step)-8:10
Konečné pořadí
1. Schachmann27:14:23
2. Benoot-18
3. Higuita-59
4. Nibali-1:16
5. Pinot-1:24
6. Quintana-1:30
...
20. Štybar-13:14
24. Kreuziger-18:20

Reklama

Související témata: