Hlavní obsah

Jedenáct hodin v sedle! Český šampion si splnil sen, během jediného dne ujel 351 kilometrů

Praha

Mimořádný tréninkový kousek předvedl v sobotu úřadující český šampion na horských kolech Ondřej Cink. Reprezentant v disciplíně cross country sedl ráno na silniční kolo a ujel 351,55 kilometru, což vyžadovalo 11 hodin a 15 minut v sedle! „Splnil jsem si sen, který jsem měl dlouho v hlavě," smál se devětadvacetiletý závodník týmu Kroos.

Foto: foto archiv Ondřeje Cinka

Biker Ondřej Cink během tréninkové jízdy dlouhé 351,55 kilometrů.

Článek

Při nynější epidemii koronaviru musí stejně jako ostatní sportovci zapomenout na ostrá soutěžní měření. Trénovat však může bez omezení. A tak se rozhodl v rámci přípravy pro husarský kousek. Společně s nejlepším kamarádem Ondřejem Paurem a po konzultaci s trenérem Karlem Martínkem naplánovali celý den v sedle, který měl původně zahrnovat jen 300 kilometrů.

„Tři možná čtyři roky jsme se s Ondrou Paurem bavili, že by bylo super zvládnout tři stovky kilometrů na kole. Plánovali jsme objet ostrov Mallorka, jenže pokaždé jsem tam byl na tréninkovém kempu, kdy ladím konkrétní věci a na jízdu přesahující deset hodin nebyl prostor. Ale nyní, když se nezávodí a hned tak závodit nebude, byl vhodný čas tenhle trochu bláznivý nápad uskutečnit," vysvětloval Ondřej Cink.

Foto: foto archiv Ondřeje Cinka

Biker Ondřej Cink během (vpravo) a jeho parťák Ondřej Paur během tréninkové jízdy dlouhé 351,55 kilometrů.

„Během předešlých čtrnácti dnů jsme všechno naplánovali. Měli jsme cíl jet minimálně průměrem přes třicet kilometrů v hodině. A do druhé poloviny jsme si zařadili Křivoklátsko, protože oba máme rádi kopce a já v té lokalitě rád trénuji," vyprávěl Cink.

S parťákem vyrazili z Prahy ráno v sedm hodin. Do kapes si nastrkal doma připravené sendviče, na čerpacích stanicích doplňovali pití. Když měli v nohách 220 kilometrů, zastavili v Plzni u partnerky Ondry Paura, kde byly nachystány palačinky s nutellou a další sendviče. Průběžně z kapsiček vytahoval ještě energetické tyčinky. „Jel jsem to celé v nízké intenzitě, šlo čistě o vytrvalostní trénink," popisoval Cink.

Z Prahy vyrazili směr Jesenice, Týnec nad Sázavou, Neveklov, Sedlčany, Příbram, Rožmitál pod Třemšínem, Spálené Poříčí, Dobřany, Chotěšov, Město Touškov, Plzeň, Rokycany, Zbiroh, Skryje, Roztoky u Křivoklátu, Beroun a Unhošť. „Když jsme byli v Nižboru před Berounem a bylo jasné, že tři sta kilometrů pokoříme, dali jsme si jako bonus ještě padesát kiláků," smál se Cink. „Zpočátku jsme jeli opatrně. Ale drželi jsme celou dobu dobrý průměr. A posledních padesát kilometrů jsme byli v euforii a jeli neskutečně rychle," lebedil si český reprezentant.

Foto: foto archiv Ondřeje Cinka

Biker Ondřej Cink během tréninkové jízdy dlouhé 351,55 kilometrů.

Po jedenácti hodinách a 15 minutách byli i s parťákem zpět v Praze. Pokořili 4038 výškových metrů, průměrnou rychlost měli 31,2 kilometru, Cink spálil 10 646 kalorií a průměrnou kadenci měl 89. K večeři si dopřáli domácí hovězí burger připravený partnerkou Ondřeje Cinka. „Po takové náloži kilometrů je žaludek stažený a člověk nemá ani hlad," říkal Cink, který v neděli vyrazil na kolo znovu. „Jen lehce přes šedesát minut, abych uvolnil nohy. V pondělí si dám volno, v úterý se vrátím k tréninku," vyprávěl.

„Je to super pocit. Nejvíce jsem jel dvě stě padesát kilometrů, ale to jsem měl odjeté za šest hodin," připomínal Ondřej Cink sezonu, kterou prožil v silničním pelotonu v barvách Bahrajn-Merida a absolvoval i Tour de France. „Někdy chci zkusit čtyřstovku. Ale to je potřeba vyjet v šest ráno z baráku. My jeli v sedm. Jednou na to ale určitě dojde," předsevzal si borec, který má jistotu nominace na olympijské hry v Tokiu.

Reklama