Hlavní obsah

Španělský dopingový skandál skončil bez jediného obvinění

MADRID

Vyšetřování největšího dopingového skandálu v cyklistice, takzvané Operace Puerto, bylo oficiálně uzavřeno bez jediného obvinění. Aféra kolem španělského lékaře Eufemiana Fuentese, který údajně pomáhal více než 50 jezdcům krevním dopingem, byla sice v únoru znovu otevřena, podle následného vyšetřování však nikdo ze zatčených neohrozil zdraví cyklistů, a tudíž se nedopustil trestného činu.

Článek

Vyšetřující soudce Antonio Serrano už případ, který před dvěma lety připravil například Jana Ullricha nebo Ivana Bassa o start na Tour de France, před rokem uzavřel. Nevznesl žádná obvinění s vysvětlením, že ještě neplatil nový antidopingový zákon.

Letos v únoru však španělský soud nařídil znovuotevření celého případu s tím, že zatčení mohli zprostředkováním dopingu ohrozit zdraví cyklistů, čímž by se dopustili trestného činu bez ohledu na antidopingový zákon. Podle výsledků následného šetření však sáčky s krví, které policie v roce 2006 objevila při raziích v laboratořích v Madridu a Zaragoze, neobsahovaly dostatečné množství zakázaného EPO k tomu, aby bylo ohroženo zdraví cyklistů.

Vedle asi 100 sáčků se zmraženou krví byly v laboratořích nalezeny anabolické steroidy a prostředky pro krevní transfuzi. Ve spojitosti s Operací Puerto bylo zatčeno pět lidí, žádný z nich však nebyl nikdy obviněn.

Reklama

Související témata: