Hlavní obsah

Příšerné a nemilosrdné. Cavendish a Rowe pokořili na trenažéru výšku Mount Everestu

Londýn

Britský cyklista Mark Cavendish a jeho krajan Luke Rowe mají za sebou úspěšný pokus o "Everesting", byť jen v domácích podmínkách na trenažéru a díky platformě Zwift. Jde při něm o nastoupání 8848 výškových metrů, což odpovídá výšce nejvyšší hory světa Mt. Everestu, a to opakovaným výjezdem jediného kopce během 24 hodin.

Foto: Sport.cz

Britský cyklista Mark Cavendish.

Článek

Zanedlouho pětatřicetiletý Cavendish (Bahrain McLaren) a o pět let mladší Rowe, který hájí barvy konkurenční stáje Ineos, hledali podobně jako ostatní silniční profesionálové zpestření během koronavirové krize a s ní spojených opatření.

Na splnění nelehké výzvy potřebovali deset hodin, 37 minut a 32 sekund, během nichž najeli ve virtuálním světě 211 kilometrů. "Dostali jsme ten nápad, když jsme věděli, že venku bude špatné počasí. Klobouk dolů před každým, kdo to zvládne a podaří se mu to jakkoli dokončit, protože tohle bylo vážně příšerné a nemilosrdné," přiznal Cavendish.

Spolu s Rowem ale nejsou prvními profesionály, jimž se podařilo úkol zvládnout doma na trenažéru. Před necelými dvěma týdny si pětadvacetiletý Ital Giulio Ciccone z týmu Trek-Segafredo naložil ještě o něco víc. Rovněž skrze Zwift ujel 237 kilometrů a nastoupal deset tisíc výškových metrů.

Kanaďan James Piccoli (Israel Start-Up Nation) plánuje ke svému venkovnímu pokusu využít vrcholu Mont Royal v Montrealu s výškou 233 metrů nad mořem. Chce díky tomu vybrat peníze na ochranné pomůcky pro ty, kteří jsou při boji s nemoci covid-19 v první linii.

Reklama

Související témata: