Hlavní obsah

Hanušová-Nashová má bronz z ME v cyklokrosu

LIÉVIN

Česká reprezentantka Kateřina Hanušová-Nashová vybojovala bronzovou medaili na evropském šampionátu v cyklokrosu. Ve francouzském Liévinu v neděli nestačila pouze na vítěznou Hanku Kupfernagelovou z Německa a Francouzku Maryline Salvetatovou.

Článek

Sedmá žena ze Světového poháru bikerek Hanušová-Nashová startovala na vrcholné cyklokrosové akci poprvé a naznačila, že by i v tomto odvětví mohla myslet stejně vysoko jako v cross country. Na startu stála sice až ve třetí řadě, ale bleskově se kolem soupeřek protáhla a do bahnitého terénu vjížděla k údivu všech na vedoucí pozici.

"Strach jsem neměla, na start jsem šla i s určitými ambicemi. Říkala jsem si, že když se po startu dostanu dopředu, tak mám šanci na slušný výsledek," řekla po svém prvním cyklokrosovém startu v Evropě Hanušová-Nashová, která vybojovala svoji třetí velkou medaili. Tu první, stříbrnou, získala jako juniorka na mistrovství světa v cross country, v loňském roce skončila třetí na ME horských kol.

Jejímu tempu stačily pouze tři nejlepší závodnice ze závodu Světového poháru v Táboře - čtyřnásobná světová šampionka Kupfernagelová, Salvetatová a další česká cyklistka Pavla Havlíková.

Česká bikerka hodně zlobila

Tu potkal v závěru třetího okruhu defekt a propadla se na osmé místo se značnou ztrátou na nejlepší. Nakonec obsadila sedmou pozici. Dvě zkušené cyklokrosařky se od jednatřicetileté Hanušové-Nashové dokázaly odpoutat v polovině závěrečného šestého okruhu. Do té doby je česká bikerka hodně zlobila, několikrát se jim pokoušela odjet, ale ani jednou se jí to nepodařilo.

"Určitě mi ten výsledek pomůže při rozhodování do budoucna. Dokázala jsem si, že v cyklokrosu mohu závodit s nejlepšími. Ještě absolvuji příští týden závod Světového poháru a poté se vracím do USA," líčila jediná česká medailistka z letošního ME. Start na lednovém MS ale neplánuje. "Horská kola jsou pro mě nyní důležitější. Ale za rok v Táboře bych chtěla na světovém šampionátu startovat," dodala Hanušová-Nashová.

Šampionát vůbec nevyšel českým jezdcům do 23 let. Ondřej Bambula se sice dvě kola držel ve vedoucí trojici, ale pak mu došly síly a skončil patnáctý. Nejvýše se umístil Jiří Polnický na devátém místě. Zvítězil Němec Philipp Walsleben před domácím Aurélienem Duvalem.

Smůlu měli David Menger a obhájce bronzu Lukáš Klouček. První měl pád hned po startu a závod pro něj skončil, Klouček se zapletl do kolize a zničil kolo, takže cílem prvního okruhu projel beznadějně poslední. Po polovině závodu odstoupil.

Ženy:
1. Kupfernagelová (Něm.) 35:23, 2. Salvetatová (Fr.) -3, 3. Hanušová-Nashová (ČR) -13, 4. Ferrierová-Bruneauová (Fr.) -22, 5. Van den Brandová -30, 6. Elemansová (obě Niz.) -53, 7. Havlíková (ČR) -1:36.
Muži do 23 let:
1. Walsleben (Něm.) 49:02, 2. Duval (Fr.) -56, 3. Van Compernolle -1:04, 4. Bertholet (oba Belg.) -1:14, 5. Meisen (Něm.) -1:29, 6. Lejeune (Fr.) -1:38, ...9. J. Polnický -1:50, 15. O. Bambula -2:42, 19. Petruš -2:55, 29. Příhoda -4:01, Menger, L. Klouček (všichni ČR) oba nedokončili.

Reklama