Hlavní obsah

Potlučený cyklokrosař Zlámalík vyhrál po Bínově diskvalifikaci

Šestý závod Českého poháru v cyklokrosu v Mnichově Hradišti vyhrál Martin Zlámalík, i když cílem projel jako první Martin Bína. Závodník Budvaru Tábor byl po dojezdu diskvalifikován za to, že zkřížil soupeři dráhu. Zlámalíka natlačil do bariéry, takže ten cílem proletěl v pádu a skončil celý sedřený.

Článek

Do cílové rovinky vjel po výjezdu z lesoparku na první pozici Bína, ale Zlámalík jako stín těsně za ním se jej snažil podjet. Oba bojovali loket na loket, až jejich duel vyvrcholil Zlámalíkovým pádem.

"Ještě třicet metrů před cílem jel Bína uprostřed vozovky, ale v samém závěru sevřel soupeře na bariéru. Zlámalík si o ni škrtl a skončil v kotrmelcích. Nakonec měl ještě štěstí, že cílem prolétl a mohl být klasifikován," řekl hlavní rozhodčí závodu Miroslav Janout.

Bína dostal navíc podle řádů Mezinárodní cyklistické unie pokutu 200 švýcarských franků (asi 3300 korun). Navzdory diskvalifikaci dál vede průběžné pořadí seriálu.

Druhý skončil Kamil Ausbuher a třetí místo obsadil Jiří Polnický, který ještě patří mezi jezdce do 23 let.

Memoriál Karla Boušky, pětinásobného mistra ČSSR, poznamenala dopolední sněhová vánice, takže se jelo na deseticentimetrové sněhové pokrývce. Při absenci předních českých závodníků Štybara, Šimůnka a Dlaska se vpředu brzy vytvořilo kvarteto ve složení Ausbuher, Polnický, Bína, Zlámalík. Poslední dva v polovině závodu soupeřům ujeli.

Český pohár v cyklokrosu:
1. Zlámalík (Prodoli) 1:06:09, 2. Ausbuher (Exe Jenas) -33, 3. J. Polnický (Empella) -1:38, 4. Chrobák (Control Johnson Ml. Boleslav), 5. Kášek (Budvar Tábor) oba -1:57, 6. Pfingsten (Něm.) -2:16.
Pořadí po šesti závodech:
1. Bína (Budvar Tábor) 275, 2. Dlask (Fidea) 207, 3. Ausbuher 190, 4. Kulhavý (Michelin Specialized) 173, 5. Zlámalík 172.

Reklama