Hlavní obsah

Cyklisté PSK Whirlpool-Author zůstávají kontinentálním týmem

Český cyklistický klub PSK Whirlpool-Author bude i v roce 2009 působit jako profesionální kontinentální tým. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) schválila jeho registraci, takže i v nové sezoně bude zařazen v hierarchii hned za stájemi elitního seriálu ProTour.

Článek

"Byl to znovu běh na dlouhou trať. Registrace je vždy strašně složitý proces, musíte předkládat obrovské množství dokumentů. Jsou s tím spojené hodiny papírování a jsem rád, že to máme za sebou a můžeme se plně věnovat sportovnímu chodu týmu," řekl novinářům šéf stáje Vladimír Vávra.

Soupiska celku je definitivně uzavřena. Největší hvězdou a zároveň novým lídrem stáje se stal osmadvacetiletý německý jezdec Patrik Sinkewitz. Bývalý vítěz závodu Kolem Německa a trojnásobný účastník Tour de France letos nezávodil kvůli ročnímu trestu za doping právě z Tour 2007.

Ředitel týmu Vávra nebere jeho angažování jako kaňku na image stáje. "Udělal chybu a tvrdě za ni pykal. Prošel si peklem, absolvoval řadu výslechů na policii. A aby letos mohl trénovat a nemusel chodit do práce, padly na to všechny jeho úspory," řekl Vávra.

Sinkewitzův příchod řešil i s hlavními sponzory, kteří mu jeho angažování schválili. "Potřebujeme velké jméno a borce, který je schopen vyhrát i ty největší závody. A nejsme zdaleka první, kdo vezme závodníka po vypršení trestu. Třeba Liquigas angažoval po dvouletém trestu Ivana Bassa a dokonce kvůli tomu vystoupil z asociace stájí ProTour," uvedl Vávra.

V současné krizi cyklistiky je podle něj obrovský přetlak jezdců. Denně prý měl telefonáty od jezdců i jejich manažerů. "Jednali jsme třeba i se slavným Španělem Mancebem," řekl Vávra.

Vedle Sinkewitze bude ve stáji ještě šestnáct cyklistů včetně dalších dvou Němců André Schulzeho a Matthiase Friedemanna. Do Hradce se vrátil Pavel Zitta a ze Sparty přišel Martin Hebík. Z CK Příbram přestoupil velký talent české cyklistiky František Paďour a posilou je i Antonín Linda.

Se závodní kariérou se naopak rozloučil dosavadní kapitán René Andrle, jenž ale v týmu zůstává jako sportovní ředitel. Angažmá v týmu ukončili Radek Bečka, Petr Čermák a po dopingovém přestupku Ondřej Sosenka, skončili i Němec Patrick Keller a Slovák Michal Škvarka.

Reklama