Hlavní obsah

Armstrong se vyhnul hromadnému pádu, obhájce Greipel štěstí neměl

Americký cyklista Lance Armstrong v etapovém závodu Tour Down Under opět ukázal srdce bojovníka, když se ve třetí etapě zapojil do nadějného úniku zhruba 15 jezdců. Nakonec byl ale stejně jako při svých pokusech o den dříve pelotonem dostižen a dojel v hloubi pole. Z vítězství se po 136 kilometrech radoval Australan Graeme Brown.

Článek

Etapu poznamenal hromadný pád, ke kterému došlo už po 11 kilometrech a po němž muselo vzdát devět jezdců. Mezi nimi byl i vítěz první etapy a obhájce celkového prvenství Němec André Greipel, který po čelním nárazu v rychlosti zhruba 60 km/h do zaparkovaného policejního motocyklu musel být převezen do nemocnice s vykloubeným ramenem, tržnou ranou na loktu a hlubokými odřeninami na rukách a nohách.

"Z ničeho nic tam stála motorka. Pak už to šlo rychle. Kolegové mi pak řekli, že jsem letěl vzduchem docela daleko," popsal kolizi na své internetové stránce Greipel. Místo obhajoby prvenství jej čeká v pátek cesta domů a v Hamburku se podrobí operaci, po níž nebude odhadem tři měsíce závodit.

Armstrong se nehodě tak tak vyhnul a vyvázl prý pouze s leknutím. Pak dlouho patřil k lídrům závodu, ale po zhruba stovce kilometrů peloton vedoucí skupinku dostihl. V cíli si Američan postěžoval, že ho během etapy velmi znervózňoval vrtulník, z kterého televizní štáb poměrně blízko nad jezdci pořizoval záběry.

"V tomhle větru je poslední věc, kterou potřebujete, takovýhle velký stroj těsně nad vámi. Není to bezpečné," uvedl Armstrong, ale pak už se věnoval hodnocení etapy. "Dnes to bylo těžké. Nevál konstantní vítr, ale pořád se to točilo. Cítil jsem se dobře, ale pořád nedosahuju té maximální intenzity, které je potřeba," komentoval svůj výkon Armstrong, jenž absolvuje v Austrálii svůj první ostrý závod po tříleté přestávce.

Cyklistický závod Tour Down Under - 3. etapa (136 km):
1. Brown 3:15:35, 2. Davis, 3. O'Grady (všichni Austr.), 4. Hincapie (USA), 5. Sanchez Gil (Šp.), 6. Elmiger (Švýc.), ...32. Armstrong (USA) všichni stejný čas.
Průběžné pořadí:
1. Davis 10:47:11, 2. Brown stejný čas, 3. O'Grady -5, 4. Elmiger -14, 5. Rogers -18, 6. Wilson (oba Austr.) -19, ...39. Armstrong -29.

Reklama